Oliebollen, appelflappen en misschien zelfs een nieuwjaarsduik: zo ziet nieuwsjaar er in Nederland vaak uit. Maar hoe doen ze dat in andere landen?
Vind je de nieuwjaarsduik in Nederland al heftig? Dan ken je de ijsduikers van Siberië nog niet! Hier planten ze een versierd boompje onder het ijs. Ja, je leest het goed. Sommigen plakken er een onderwaterdansje achteraan. Rrrrespect!
Bel je op nieuwjaarsdag in Turkije bij iemand aan? Bereid je voor op een lading zout als men opendoet. Niet omdat het buiten glad is, maar omdat het zout strooien vrede en geluk brengt voor het gezin, het bedrijf en in de liefde!
Terwijl wij om twaalf uur champagne open knallen, eten de Spanjaarden twaalf druiven. Bij elke klokslag één. Dat zijn dus twaalf druiven in twaalf seconden. Lukt dat? Dan heb je gegarandeerd geluk in het nieuwe jaar!
Op de Filipijnen zijn ronde vormen heilig. Ze wijzen op een afgeronde cyclus en dat brengt geluk. Oud en nieuw staat daarom in het teken van cirkels. Filipino’s eten dan rond fruit, dragen kleren met stippen en om het af te ronden gooien ze muntjes in een ronde pan.
Bij feestdagen hoort eten. Heel veel eten. Zo denken ze in Estland ook. Tijdens Nieuwjaar eten ze zeven, negen of twaalf keer op een dag. Want dat zijn geluksgetallen. Hoe hoger het geluksgetal (dus hoe meer je eet), hoe hoger je geluk. Lees: schaften geblazen!
De Grieken hebben iets met uien. Ze hangen deze boven de voordeur tijdens de jaarwisseling. Niet om Dracula-achtige monsters te verjagen… nee ze brengen geluk en voorspoed! Voor een versterkt gelukseffect maken ouders hun kinderen op nieuwjaarsdag op een bizarre manier wakker: door met ’n ui op hun hoofd te tikken.
In Johannesburg smeet men jarenlang oude meubels uit het raam. Om klokslag 12 uur om precies te zijn. Waarom? Iets met een opgeruimde nieuwe start. Televisies, boekenkasten, stoelen... Alles ging over de reling! Totdat er iemand onder een vliegende koelkast kwam. Toen werd de traditie verboden.
Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!