Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

In een hokje met | Hiv-patiënt Gido

  •  
01-12-2017
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
379 keer bekeken
  •  
Gido

Deze week duiken we in de wereld van Gido. Hij is al meer dan tien jaar hiv-patiënt, maar voor hem kwam hiv als redding. Wij spraken hem ter gelegenheid van Wereld Aids Dag.

Even voor de duidelijkheid, jij hebt hiv. Wat betekent dat precies?

"Hiv betekent dat je een immuunziekte hebt en dat je lichaam zodanig verzwakt dat je lichaam aangevallen kan worden door virussen die voor ‘normale’ mensen eigenlijk niet zo veel doen, maar die voor mij dan heel gevaarlijk kunnen worden. Zoals griep of longontsteking. Gelukkig is het met de medicatie van tegenwoordig geen groot probleem meer, want ik kan er heel makkelijk mee leven. Met één pil per dag, dat wel."

Kan het iedereen overkomen?

"Iedereen kan hiv krijgen: jong, oud, hetero, homo. Maar homoseksuelen zijn wel een risicogroep."

Wat is het verschil tussen hiv en aids?

"Als je hiv hebt, dan begint de CD4-waarde in je lichaam te dalen. En als die onder een bepaald niveau komt, dan is je systeem zodanig verzwakt dat je door alles aangevallen kan worden en dat is het tweede stadia van de ziekte. Dat noemen we aids."

Hoe kwam je er zelf achter?

"Ik gaf vroeger al heel veel voorlichting aan jongeren over soa’s en ik zat zelf ook in de seksindustrie, daarom liet ik mezelf iedere twee maanden testen. Op een gegeven moment ben ik daarmee gestopt en heb ik mezelf anderhalf jaar lang niet laten testen. Ik merkte dat ik lichamelijk en geestelijk niet lekker in mijn vel zat, waardoor ik het vermoeden kreeg dat ik een soa had. Nadat ik de moed had gevonden om naar de GGD te gaan, bleek mijn vermoeden te kloppen. Ik had inderdaad hiv."

Schrok je hiervan?

"Enerzijds was het een klap, anderzijds was het een opluchting. Mijn eerste reactie op de huisarts was dat ik keihard moest lachen. Ik was ergens wel opgelucht om te weten dat mijn vermoedens correct waren en dat er toch echt iets volledig mis met me was. Althans, dat zag ik zo in die tijd. Nu niet meer. Ik zou het nooit anders gewild hebben, omdat het mij persoonlijk wakker heeft geschud. Hiv was voor mij een redding. Dat klinkt ontzettend krom en heel vreemd, maar het nieuws van de hiv kwam in een periode waarin ik heel slecht leefde en ik ben erna mijn levensstijl gaan veranderen."

Weet je eigenlijk van wie je de hiv hebt gekregen?

"Ik heb zo mijn vermoedens, maar die zijn nooit bevestigd. Dus ik weet het niet precies. Wel ben ik er later achter gekomen dat ik zelf iemand heb besmet. Daar voel ik me ontzettend slecht over. Het was een ongeluk en we hebben het uitgebreid met elkaar besproken. We hebben het allebei nu geaccepteerd."

Je zegt dat je het hebt geaccepteerd, maar ben je niet liever gewoon helemaal gezond?

"Ik persoonlijk niet, maar dat komt door mijn eigen verleden. Ik denk wel dat veel homo’s het helemaal niet meer zo erg vinden door de behandeling die tegenwoordig mogelijk is. En, ik denk dat veel mensen het een bevrijding vinden. Want als je het eenmaal hebt kan je het niet meer krijgen. Er wordt steeds zo gehamerd op de gevaren van hiv in de homoscene dat we continue met een angst rondlopen. Die bevrijding van die angst is op een hele kromme manier dan weer een opluchting."

Merk je veel van de hiv in je dagelijks leven?

"Nou, eigenlijk niet. Ik ben niet eens zo vaak ziek, maar dat was wel anders toen ik nog geen medicatie gebruikte. Toen merkte ik wel dat ik minder sterk was en heel erg snel ziek werd. Dat is ook één van de redenen geweest waarom ik medicijnen ben gaan gebruiken."

Gaan mensen anders met je om?

"Eigenlijk niet. Dat komt door de persoon die ik ben en dat ik er gewoon heel eerlijk voor uitkom. Ik geef voorlichtingen en ik heb een tattoo op mijn arm met de tekst 'be positive'. Ik draag hiv mee in mijn leven, want ik heb het een onderdeel van mij gemaakt. Het is zo dat hiv en ik samen in één keer binnenkomen, dus het is altijd meteen bekend."

Krijg je dan nooit negatieve reacties?

"Jawel, maar dan vooral hetero’s die verbaasd zijn. Ik vertel dan hoe het zit en vervolgens hoor ik dat ze er weinig over weten. Dat is dan ook waar het stigma vandaan komt; Mensen die niet weten wat het inhoudt. Ik ervaar dit overigens positief, want ik ben blij dat ik kan uitleggen hoe het zit en dat ik anderen er bewuster van kan maken. Het hoort erbij, het is onderdeel van het stigma doorbreken.
Er zit namelijk nog een heel zwaar stigma aan hiv en er is een heel vertekend beeld van die ziekte waar ik nog weleens tegenaan loop. Maar als de hele wereld alle mogelijkheden zouden zien, dan zou de hele angst ervoor wegvallen. Die angst heeft ons vroeger alleen maar in de weg gestaan om het medicijn ervoor te kunnen vinden. Dus als we allemaal positief erover blijven, dan zorgt dat ook weer voor een positief resultaat."

Wordt je seksleven nooit belemmerd door hiv?

"Nee, bij mij persoonlijk niet. Voor mij is het ook zo dat het veel angst weggenomen heeft, want ‘ik heb het toch al’ en dus kan ik het niet meer krijgen. Dat is best een apart gevoel eigenlijk.
Ik heb wel meerdere partners gehad, waarvan er maar één hiv-positief was. Dat was wel heel fijn, omdat het veel meer mogelijk maakt. Je bouwt als het ware iets heel anders op. Maar ook bij andere partners was het nooit een probleem, omdat ik gewoon medicatie gebruikte. Drie tot zes maanden medicatie gebruiken zorgt ervoor dat het virus op zo’n laag niveau in het lichaam aanwezig is, dat het virus niet meer overgedragen kan worden."

Komt het veel vaker voor bij homoseksuelen dan bij heteroseksuelen?

"Het komt inderdaad minder voor bij heteroseksuelen, maar persoonlijk denk ik dat het gevaar op hiv bij twee soorten mensen ligt. Enerzijds heb je homo’s die niet realiseren dat hiv bestaat en anderzijds heb je heteroseksuelen die er gewoon niet bij stilstaan dat het ook bij hen kan gebeuren. Homo’s zijn al een gevarengroep en die zijn op de hoogte van de risico’s, dus die laten zich veel sneller testen. Zodra een homo geïnfecteerd is, dan is hij er sneller achter dan een hetero, want die denken niet zo snel aan hiv. Homo’s kennen de gevaren en risico’s ook beter."

Wat zijn die gevaren en risico’s dan?

"Als je niet weet dat je het hebt ben je nog besmettelijk, dus dan is de kans heel groot dat je het doorgeeft aan andere mensen. Bovendien, als je er lang mee rond loopt kan het je gezondheid aantasten. En stel, je komt er helemaal niet achter, dan kan het doorslaan in aids. Dat is nog veel erger."

Het is vandaag Wereld Aids Dag, verandert zo’n dag nou echt iets?

"Het zorgt er juist voor dat er een bepaalde awareness blijft voor het onderwerp, omdat er een speciaal moment is gecreëerd waarop we eraan denken. We zetten het onderwerp één dag per jaar centraal en daarom is het niet erg als de aandacht verzwakt op andere momenten. Daarnaast staan we ook gewoon stil bij het verleden, want het heeft heel veel levens gekost. Het is onderdeel van de ziekte. En, ik vind het heel belangrijk als mensen buiten de gayscene óók leren wat aids is, want er is een gevaar voor iedereen. Je hoeft maar één verkeerd persoon tegen te komen om het te krijgen."

Wat zou jij willen zeggen tegen mensen die net te horen hebben gekregen dat ze positief zijn?

"In eerste instantie zou ik vooral willen zeggen dat het niet het einde van de wereld is. Je moet altijd je medicatie gebruiken, goed leren omgaan met hoe de ziekte werkt en dan zal je leren dat het eigenlijk niets anders is dan je gewone normale leven. Behalve die ene pil per dag dan. Je moet het voor jezelf positief houden."

Is een wereld zonder hiv en aids een ideale wereld?

"Ik denk dat er ooit een wereld zonder hiv zal bestaan, want het middel zal er echt ooit komen. Als het onderzoek zo door blijft gaan als de afgelopen jaren, dan ben ik ervan overtuigd dat ik die wereld nog wel mag meemaken."

Hulp nodig?

Als je zelf of in je omgeving te maken krijgt met hiv of aids, kan dat veel vragen oproepen. Hiervoor kun je terecht bij het AidsfondsKlik hier.

Meer over:

hiv, soa
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor