Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Hoe is het om een relatie te hebben met iemand die een fetisj heeft?

  •  
23-03-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
5417 keer bekeken
  •  
Een intiem moment

Een intiem moment

© Pexels

Stel je voor: je ontmoet je droompartner en wordt stapelverliefd. Maar wat als diegene een fetisj blijkt te hebben die jij niet deelt?

De Belgische Anke vertelt over haar relatie met Pieter, die een gipsfetisj heeft. ‘Hij had al eerder aangegeven dat er iets was waardoor hij nooit een normale relatie kon hebben. Dan beginnen er toch wel fantasieën in je op te komen’, vertelt Anke in de documentaire GIPSGEHEIMEN. 'Wanneer het dan uiteindelijk toch naar boven komt, denk je: oh, maar hier kan ik wel iets mee, hier kan ik mee leven.’

Wat is een fetisj?

Als je een fetisj hebt, dan raak je opgewonden van specifieke voorwerpen, lichaamsdelen of handelingen. En nee, dan hebben we het niet over billen of borsten. Mensen met een fetisj worden eerder hitsig van neuzen of voeten. Ook kan hun seksuele opwinding bepaald worden door specifieke voorwerpen of stoffen. Latex, leer, nylon of fluweel bijvoorbeeld.

  • Naar schatting heeft 1 op de 6 mensen een fetisj.
  • BDSM (bondage, discipline, dominantie, submissie, sadisme en masochisme) is de meest voorkomende fetisj.
  • Fetisjisme komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Hoe ga je met de fetisj van je partner om?

Dealen met de fetisj van je partner kan lastig zijn. Zo vertelt presentator en acteur Dook van Dijck in GIPSGEHEIMEN dat de fetisj van zijn ex-partner de reden was voor een relatiebreuk. ‘Uiteindelijk heeft het er bij mij wel voor gezorgd dat we nu niet meer bij elkaar zijn, hoeveel we ook van elkaar hielden’, aldus Van Dijck.

Anke probeert de fetisj van haar vriend op een andere manier te benaderen. ‘Ik vind het zelf wel fijn als hij gips draagt, omdat het betekent dat hij zich comfortabel voelt bij mij. Wij hebben wel echt een hele open relatie op dat vlak’, vertelt ze.

Wat zijn de gevolgen voor de relatie?

Toch kan fetisjisme gevolgen hebben voor een romantische relatie. Ondanks dat Anke de fetisj van haar vriend accepteert, heeft ze het er soms moeilijk mee. ‘Ik voelde me toch ook wel heel onzeker in de relatie, want mijn partner die wordt opgewonden van gips, maar niet van mij’, zegt Anke.

Dat vergt veel liefde en geduld, beaamt ze. ‘Het heeft echt wel z’n tijd nodig gehad.’ Anke vult daarbij aan dat de relatie soms ook een ‘zoektocht’ kan zijn. ‘We moesten in onze relatie ook wel echt ontdekken: hoe werkt het voor jou en hoe werkt het voor mij, die seksualiteit.’

Hoe blijf je je eigen seksuele verlangens vervullen?

‘Een fetisj is iets waar iemand niet zonder kan’, zegt presentator Roos in De Spuiten en Slikken podcast. Maar hoe blijf je je eigen seksuele verlangens vervullen als je keer op keer rekening moet houden met de ander?

‘Op het moment dat de relatie eventjes heel moeilijk ging op seksueel gebied, had ik het gevoel dat we elkaar een beetje kwijt waren’, vertelt Anke. Om dit te doorbreken, besluit ze dat er verandering moet komen. ‘Ik ben toen zelf naar een seksuoloog gestapt om daar mijn verhaal te doen. Omdat ik daar echt alles kon uiten.’

Wat Anke daar uiteindelijk uithaalt is dat ze ook aan haar eigen behoeftes gehoor moet geven. ‘Ik geef nu ook wel echt aan wat ik wil en wat ik zelf fijn vind’, zegt ze. ‘Hij moet daar ook rekening mee houden.’ Een relatie met iemand die een fetisj heeft kan dus complex zijn, maar geldt dat niet voor elke relatie?

Meer over dit onderwerp?

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor