Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Een datingsite voor afval – hoe zit dat?

  •  
11-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
84 keer bekeken
  •  
Container
Hoe verkleinen we de afvalberg? Niet alleen door bedrijven te verplichten gerecycled materiaal te gebruiken, zo blijkt nu. Een soort datingsite voor afval moet uitkomst bieden.

Het idee was eenvoudig: verplicht producenten om een bepaald aandeel gerecyclede grondstoffen te gebruiken. Daardoor zou er als vanzelf een markt ontstaan van afval dat van de ene fabriek naar de andere gaat. ‘Maar nu blijkt dat bedrijven in China juist meer plastic, zoals petflessen, gaan produceren om het vervolgens als gerecycled plastic te verkopen aan bedrijven, producenten van fleece bijvoorbeeld, die aan die verplichting moeten voldoen’, vertelt duurzaam ondernemer Maayke Damen in Vroege Vogels. Ook het realiseren van een kleinere ecologische voetafdruk is voor de meeste bedrijven niet altijd de reden om afval uit te wisselen. Een grotere financiële waarde is dat vaak wel.

Datingsite voor afval
Bedrijven betalen namelijk om van afval af te komen, terwijl je er iets hoogwaardigers mee kan doen. Dat kan en moet anders, vindt Damen. Daarom bedacht ze het digitale platform Excess Materials Exchange, waarop bedrijven hun overtollige materialen kunnen uitwisselen. ‘Grote organisaties hebben heel veel afval en kunnen dat van elkaar gebruiken. Wij matchen die bedrijven.’

Een simpel voorbeeld hiervan is koffiedrap. Damen: ‘Je kan daar inkt uit halen, én bruikbare vezels, én je kan er bioplastics mee maken. Én je kunt het gebruiken om champignons op te laten groeien.’ Het ene sluit het andere niet uit. ‘Vervolgens kun je het nog verbranden, om energie op te wekken’, legt ze uit. 
Grondstoffenpaspoort
Maar om materialen te kunnen uitwisselen, moet je eerst weten uit welke grondstoffen bedrijfsafval bestaat. Op dit moment zijn bedrijven namelijk niet verplicht om bij te houden welke grondstoffen ze gebruiken.

Het instellen van een grondstoffenpaspoort zou een oplossing bieden. ‘We proberen al die afvalstromen op de site een identiteit te geven. Op dit moment heeft afval geen identiteit. We gooien het weg en we weten niet wat erin zit’, legt Damen uit.

Daarnaast heeft het instellen van een grondstoffenpaspoort nog een voordeel. ‘Hoe beter je in kaart weet te brengen wat er met het materiaal is gebeurd, hoe makkelijker het wordt om de kwaliteit te garanderen en het steeds sneller op grotere schaal uit te wisselen.’ Bij het hergebruik van secundaire materialen is het garanderen van de kwaliteit namelijk van groot belang.

Damen omschrijft het als een ondoorzichtige wereld die op zijn kop gezet kan worden. Ook het platform is op dit moment geen openbare marktplaats, maar je kunt je als bedrijf gewoon aanmelden en zij zorgen dan voor een waardevolle match. 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor