Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Dj Bram Fidder over de keerzijde van succes | ADE

  •  
18-10-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
415 keer bekeken
  •  
thumb_nbv
De hele wereld over vliegen, samenwerken met bekende artiesten en veel geld verdienen, dat klinkt als een droom voor velen. Maar de dance-industrie kent ook een minder mooie kant. Een kant waarin verslaving, angst en prestatiedruk heerst. In de speciale ADE-editie van De Nieuws BV wordt aandacht besteed aan de schaduwkant van het zijn van een succesvol dj.
Het is slechts een half jaar geleden dat Avicii, één van de grootste dj's ter wereld, een einde aan zijn leven maakte. "Hij kon niet meer", verklaarde zijn familie. Vorig jaar vond op Amsterdam Dance Event de première van de documentaire  True Stories  plaats. In deze indrukwekkende documentaire was duidelijk te zien dat de dj te maken had met psychische en fysieke klachten. Uiteindelijk is dit hem fataal geworden. 

Psychische en fysieke klachten zijn al jaren een probleem

Dano Leeflang, ook bekend als dj Dano, was in de jaren '90 een van de bekendste dj's van dat moment. Hij herkent het verhaal van Avicii enorm. In het verleden heeft Leeflang ook een periode gehad waarin verslaving een grote rol in zijn leven speelde. Zelf omschrijft hij het als de tijd waarin hij met een katapult werd afgeschoten en niet wist waar hij terecht zou komen.
Echter was er in Dano's tijd geen Avicii om dj's hun ogen te doen openen: "Je begon ergens aan, maar je had geen idee waaraan. Dj's van nu hebben een heel team om zich heen die goed voor ze zorgen. Wij moesten het wiel destijds uitvinden en daar ben ik ook trots op."
Dj Dano: "Het verstoppen in alcohol en drugs was wel een van mijn dieptepunten destijds, mijn ex-vriendin heeft daar veel onder geleden. Ik was vaak van huis, voelde me eenzaam en ging naar de hoeren. Die eenzaamheid zag ik terug bij Avicii."

De jongere generatie

Bram Fidder (26) is een jonge, veelbelovende dj uit Amsterdam. Hij begon op zijn 17de al te werken aan zijn carrière. Ook hij herkent het gevoel van Avicii: "Ik zag vooral dat hij met zijn genialiteit slachtoffer werd van zijn talent. Zijn talent bracht hem op plekken waar hij niet hoorde om gelukkig te zijn."
Fidder: "Ik merk bij mezelf dat ik het lastig vind om kleine gesprekken te hebben in plaats van grote optredens. Toen ik begon met draaien ging het heel snel. Ik had ieder weekend boekingen, soms vijf in een weekend. Ik had geen enkel ritme, sportte niet en rookte heel veel. Na mijn boekingen ging ik vaak naar andere feesten."
Linda Hakeboom maakte de 3Doc  #DJ  over Fidder. Hierin is te zien hoe hij de controle verliest over zichzelf en wat het bekent als je opgroeit in een wereld waarin likes en volgers belangrijk zijn. "Als ik nu naar mijn documentaire kijk, vraag ik me af, wat deed ik mezelf aan?", aldus Fidder.
Fidder: "Op dat moment ervaar je het niet zo, het ging compleet vanzelf. Het is iets magisch om succes en aandacht te hebben. Het is verslavend, maar ik werd er niet gelukkig van, ik zocht enkel naar gelukkig zijn." Gelukkig heeft Fidder het roer om kunnen draaien. In het filmpje hieronder spat het enthousiasme er vanaf als hij vertelt hoe hij muzikaal te werk gaat.
Lees ook ons interview met de Nederlandse muzikant San Holo die deze week ook op ADE staat. 

Meer over:

dance, dj, ade, bram fidder, muziek
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.