Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

79% van de jongeren vindt demonstratierecht essentieel in een democratie

07-12-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
676 keer bekeken
  •  
Sahil Amar Aïssa

Sahil Amar Aïssa

© 75 jaar Mensenrechten

Wat weten jongeren over demonstreren? Dat hebben we in samenwerking met Amnesty International gevraagd aan een groep jongeren tussen de 18 en 34 jaar.

75 jaar geleden werd tijdens een VN-vergadering geschiedenis geschreven: de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werd aangenomen. Hier valt ook het recht op demonstreren onder. Wat weten jonge Nederlanders (tussen de 18 en 34 jaar) eigenlijk over hun rechten tijdens het demonstreren? Dat heeft BNNVARA, in samenwerking met Amnesty International en I&O Research, onderzocht. Hieronder vind je de belangrijkste resultaten uit het onderzoek.

  • Demonstratievrijheid is volgens 79% van de jongvolwassenen essentieel in een democratie. Ook is 73% van mening dat iedereen vrij moet zijn om in het openbaar voor of tegen iets te demonstreren.
  • Jongvolwassenen zijn verdeeld over de vraag of demonstraties nodig zijn om maatschappelijke veranderingen tot stand te brengen. Bijna de helft (47%) vindt van wel, terwijl 19% het hiermee oneens is.
  • Beledigende spandoeken of spreekkoren vinden zes op de tien jonge mensen niet acceptabel.
  • Het vooraf verbieden van demonstraties omdat er angst is voor geweld tussen voor- en tegenstanders vindt 62% prima.

Hoeveel jongeren gaan zelf demonstreren?

450.000 jongvolwassenen heeft weleens gedemonstreerd. Oftewel: twaalf procent van de in totaal 3,7 miljoen Nederlanders tussen de 18 en 34 jaar.

Voor welk doel demonstreren jongeren het meest?

De doelen van demonstraties waaraan jongvolwassenen deelnemen zijn verschillend, maar klimaat en racisme en discriminatie werden het meest genoemd. Ongeveer 3 tot 4% van de jongvolwassenen heeft weleens meegedaan met een demonstratie omtrent een van deze thema’s.

Hoeveel weten jongeren over demonstreren?

  • 71% denkt dat een vergunning verplicht is en ruim 90% vindt geweld bij een demonstratie onacceptabel.
  • 75% van de jongvolwassenen denkt dat de demonstranten er zelf voor moeten zorgen dat een demonstratie veilig verloopt.
Beide (eerste) punten kloppen niet.

De veiligheid is de verantwoordelijkheid van de overheid (lees: de politie en de gemeente). De organisatie van de demonstratie kan alleen verantwoordelijk worden gehouden voor schade of strafbaar gedrag van deelnemers (en derden). Het aanmelden van een demonstratie is verplicht, maar een vergunning hoeft niet verleend te worden. Een demonstratie mag ook niet verboden of beperkt worden.

Hoe zit het echt?

Test je kennis over demonstratierecht via de link hieronder.

Meer lezen over dit onderwerp?

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor