Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

"In het hoofd van mijn zusje"

  •  
02-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
691 keer bekeken
  •  
De documentaire 'In het hoofd van mijn zusje' is een kwetsbaar portret over Vivian, de zus van filmmaker Ingrid Kamerling. Vivian leed aan angsten en keuzestress en maakte op 24-jarige leeftijd een einde aan haar leven.  Na de uitzending op televisie zaten presentatrice Elena Lindemans en twee gasten voor jou klaar. Zij beantwoordden al jouw vragen over depressie en zelfmoord.
Vivian Kamerling is 24 jaar jong, cum laude afgestudeerd in organisatiepsychologie en zélfs al aan het werk als trainee bij een adviesbureau. Ze is in de bloei van haar leven. Toch besluit ze plotseling om een eind aan haar leven te maken. Haar zus Ingrid blijft achter in onbegrip en start een zoektocht naar antwoorden. Om te proberen de kluwen van verdriet en onbegrip iets te ontwarren.
"Ik had er meer voor je moeten zijn."
In het begin was Ingrid boos op iedereen: op zichzelf, op Vivians psycholoog, haar huisarts."  Waarom hebben ze de zelfmoord niet aan zien komen?                      
Vivian voldeed niet aan het risicoprofiel. Ze was niet eenzaam, ze had veel vrienden, contact met haar familie. Ze kon het allemaal ook heel goed vertellen. Op de dag dat het gebeurde heeft de politie meerdere psychologenpraktijken in Utrecht gebeld om te vragen of zij wisten wie de studente zou kunnen zijn die ze gevonden hadden. Ze hebben in hun bestand gekeken, maar kwamen niemand tegen die aan het profiel voldeed, al had ze wel met hen gedeeld dat dit idee in haar hoofd zat. Maar ze hebben niet eens aan haar gedácht.
“We lijken zo op elkaar, waarom zij wel en ik niet.”
Vanuit een gezond hoofd kun je je niet goed indenken hoe het is om een ziek hoofd te hebben. Daarom probeerde Ingrid in dat van Vivian te kruipen.  ‘ In het hoofd van mijn zusjeis daarvan het resultaat.                                                            
Ingrid gaat intuïtief te werk. Door lange shots te gebruiken, waarbij ze zich inbeeldt hoe het er in Vivians hoofd uitziet. Vervolgens wordt ze concreter: met behulp van familievideo's, dagboekfragmenten en interviews met familie en bekenden probeert Ingrid een beeld te schetsen van het leven van haar zus. De documentaire is niet alleen een persoonlijke verwerking, maar zet ook vraagtekens bij de constante roep om authenticiteit en zelfontplooiing in onze huidige samenleving. 
Prijzen 
De documentaire gaat in première op het Nederlands Film Festival in 2016 en wint daarna meerdere prijzen. De documentaire maakt veel los tijdens speciale vertoningen in 25 Nederlandse bioscopen, die gevolgd werden door nagesprekken met jonge ervaringsdeskundigen.
Praten over zelfdoding? Dat doe je bij de hulp- en preventielijn 0900 0113. 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor