Johan Bolhuis is hoogleraar Cognitieve Neurobiologie aan de Universiteit Utrecht. Hij doet al twaalf jaar onderzoek naar vogelzang en betoogt dat mensen op dezelfde wijze leren praten als zangvogels leren zingen. In maart dit jaar is zijn nieuwste boek Birdsong, Speech, and Language verschenen.
Zebravinken
Eerder toonde Bolhuis aan dat op basis van experimenten met zebravinken de vogels dezelfde genen en hersengebieden gebruiken als mensen. De menselijke spraak en vogelzang hebben volgens hem opmerkelijke parallellen. Zowel spraak als vogelzang ontwikkelen zich door imitatie. Een baby leert praten van zijn ouders of verzorgers; een zebravink ontwikkelt zijn zang door het imiteren van volwassen vogels in de buurt.
Benoemd
Bolhuis promoveerde in 1989 cum laude aan de Universiteit Groningen. In 2001 werd hij als hoogleraar benoemd aan de Universiteit Utrecht en won hij ook de Nederlandse Zologieprijs. Van 2001-2007 was hij voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Dierkundige Vereniging. Hij schrijft vele artikelen en boeken over de brein, cognitie en gedrag van dieren.
Vanavond in Pauw & Witteman praat Johan Bolhuis over zijn nieuwste bevindingen in Birdsong, Speech, and Language.
Personen in dit fragment: