Ondanks alle commotie rond zijn frauduleuze praktijken van de afgelopen vijftien jaar, heeft voormalig sociaal-psycholoog Diederik Stapel vandaag zijn autobiografie uitgebracht. In zijn boek Ontsporing laat hij de lezer toe in zijn belevingswereld. Hierin lijkt hij een 'eenzame en onzekere man' die zich talloze keren laat verleiden tot fraude.
Eerder deze week verscheen een onderzoeksrapport van de commissie-Levelt naar de wetenschappelijke publicaties van Diederik Stapel. Hieruit bleek dat Stapel op grote schaal fraudeerde in zijn onderzoeken. De voorzitter van de onderzoekscommissie Pim Levelt was op 28 november 2012 bij Pauw & Witteman te gast. In deze uitzending sprak hij van 'ten minste 55 van de 137 publicaties' waarin de oud-hoogleraar heeft gefraudeerd. Daarnaast ook nog eens in '10 dissertaties, waarbij er soms gefraudeerd was in de hoofdstukken en het soms ook het hele proefschrift betrof.'
Verblijden
In zijn boek Ontsporing schrijft Stapel
dat hij zijn vakgebied wilde verblijden: 'Ik kon niet eeuwig jong en
veelbelovend blijven; het werd tijd dat ook ik de sociale psychologie
zou verblijden met een belangrijk, elegant en vooral eenvoudig inzicht.
Waar deed ik het anders voor.'
Wie was Diederik Stapel als persoon en hoogleraar? Was hij echt onzeker, zoals hij schrijft? Hierover praten Jeroen Pauw en Paul Witteman met zijn ex-collega en hoogleraar Evolutionaire Sociale Psychologie Bram Buunk.
Personen in dit fragment: