Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Zorgprofessionals pleiten voor dementiepreventie

  •  
23-10-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
oude mensen sport

Het kabinet moet inzetten op het preventief aanpakken van dementie. Hier zijn 67 zorgprofessionals het over eens, zij schreven een open brief aan het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Door haalbare preventiemaatregelen, zoals genoeg lichaamsbeweging, voldoende slaap en gezond eten, kan het aantal mensen met dementie binnen twaalf jaar met twintig procent teruggedrongen worden. Dit betekent niet alleen zo’n 5000 patiënten minder, maar ook een jaarlijkse besparing van twee miljard euro aan overheidsuitgaven. De resultaten van verschillende wetenschappelijke onderzoeken die dit ondersteunen, zijn te overtuigend om links te laten liggen. 

Volgens de zorgprofessionals, waaronder tientallen artsen, bestuurders van zorginstanties, hoogleraren en andere deskundigen, is dementie de duurste ziekte van Nederland. Dit jaar wordt in de begroting van het Ministerie van Volksgezondheid, die aanstaande maandag wordt gepresenteerd, meer dan 9 miljard euro gereserveerd voor de zorg voor mensen met dementie. Daarnaast kunnen mensen met dementie lichamelijk relatief lang gezond blijven leven, terwijl ze veel (mantel)zorg nodig hebben. Dit leidt tot veel druk op mantelzorgers.


Volgens berekeningen van het Ministerie van Volksgezondheid zullen er in Nederland in 2040 mogelijk meer dan een half miljoen dementiepatiënten zijn. Het Ministerie heeft al maatregelen getroffen om Nederland voor te bereiden op deze grote stijging. Minister Hugo de Jonge (CDA) zet zich onder andere in om de dementievriendelijkheid van Nederland te verbeteren. Zo zijn er verschillende campagnes opgezet om mensen bewust te maken van de signalen van dementie en de hulp die geboden kan worden aan dementiepatiënten in het openbaar vervoer, op stations of op luchthavens.

Een groot deel van de beschikbare overheidssubsidie voor dementie gaat daarnaast naar onderzoek naar medicijnen die de ontwikkeling van dementie kunnen afremmen. Het farmaceutisch bedrijf Biogen heeft onlangs een medicijn ontwikkeld, genaamd Aducanumab, dat mogelijk de ontwikkeling van Alzheimer kan vertragen. Het bedrijf wil dit jaar nog goedkeuring vragen om dit middel in Europa op de markt te brengen.

Bij PAUW vertelt prof. dr. Philip Scheltens, Neuroloog van het Alzheimercentrum Amsterdam UMC, meer over deze verrassende doorbraak in de medische wereld. Scheltens is één van de 67 deskundigen die de open brief aan het Ministerie van Volksgezondheid heeft ondertekend.

Momenteel bestaan er in totaal vier middelen die verschillende vormen van dementie kunnen vertragen, maar genezen is niet mogelijk. Voorkomen is daarentegen, tot op zekere hoogte, wél mogelijk. Dit willen de zorgprofessionals duidelijk maken in hun oproep aan het Ministerie van Volksgezondheid. Volgens de professionals is het hoog tijd dat dementiepreventie actief wordt gepromoot. De overheid besteedt te weinig aandacht aan het voorkomen van dementie, terwijl de wetenschap onomstreden bewijs levert dat dit mogelijk is. Door bekende preventiemaatregelen is een daling van 20 procent van het aantal patiënten in twaalf jaar haalbaar. De overheid moet meer aandacht besteden aan het promoten en stimuleren van deze maatregelen.

Voorkom dementie: leef gezond en beweeg meer

Wat kunnen ouderen doen om de kans op dementie te verkleinen? Volgens de auteurs van de oproep is een gezondere levensstijl de sleutel tot dementiepreventie. Bij deze levensstijl horen zaken als lichaamsbeweging, gezond eten, niet roken en voldoende slaap. 

Daarnaast speelt een gezonde bloedsuikerspiegel een belangrijke rol bij dementiepreventie. De professionals pleiten daarom voor het invoeren van een suikertaks in Nederland. Dit plan is al eerder aan de overheid voorgelegd, bij de invoering van het Nationaal Preventieakkoord in 2018, door staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis (CU). Blokhuis vertelde bij PAUW dat hij voorstander is van een alternatief: fabrikanten moeten zelf de hoeveelheid suiker in hun producten verminderen. Wanneer zij hier niet aan voldoen, staat ook Blokhuis open voor een suikertaks.
Verder raden de zorgprofessionals ouderen aan in beweging te blijven. Door meer te bewegen neemt namelijk de bloedtoevoer naar het brein toe, waardoor ook meer beschermende eiwitten aangemaakt worden, zoals bijvoorbeeld het eiwit ‘brain-derived neurotrophic factor’. Maar het is ook belangrijk dat ouderen sociaal actief blijven en nieuwe dingen leren. Zo houden ze niet alleen hun lichaam, maar ook hun geest in beweging.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.