PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Een steeds dominanter-wordend thema voor de Europese verkiezingen op 23 mei is het klimaat en de bescherming daarvan. Dat thema is bijna onlosmakelijk verbonden met Greta Thunberg. De zestienjarige klimaatactiviste komt regelmatig in het nieuws, zowel vanuit linkse als uit rechtse hoeken, maar wie is zij nou eigenlijk?
Greta Thunberg is slechts vijftien jaar oud wanneer ze het besluit neemt om tot de Zweedse parlementsverkiezingen elke dag te spijbelen, zodat ze buiten het Zweedse parlementsgebouw kan protesteren tegen klimaatverandering. Deze actie krijgt al snel wereldwijde aandacht en voor je het weet is de jonge Thunberg niet meer weg te slaan uit het internationale klimaatdebat. Ze schrijft in The Guardian dat ze zal blijven protesteren totdat het Parijs-akkoord door alle deelnemende landen nagevolgd wordt.
Het milieuactivisme van Thunberg komt niet uit een vreemde hoek. Ook moeder Malena Ernman is fervent milieuactiviste. De jonge Greta wordt in no-time ’s werelds jongste (en bekendste) voorstander van de strijd tegen klimaatverandering. Dit levert haar niet alleen veel aandacht op, maar ook veel kritiek. Ze wordt naïef genoemd en haar ouders worden beschuldigd van manipulatie en indoctrinatie
.
Indoctrinatie bestaat.
‘Greta Thunberg-effect’ bestaat: kinderen beïnvloeden ouders over klimaat.
Klimaatverandering, oké, als sinds het ontstaan van de aarde verandert het klimaat, dat is de natuur. So what?
https://t.co/O6wSvmzhlA
Desalniettemin vecht Greta onverstoorbaar door. Door haar harde, scherpe uitspraken komt ze steeds vaker in de spotlights te staan. Volgens Thunberg komt haar zwart-witte visie over het klimaat vanuit haar autisme. Ze maakt tijdens een
TED Talk
bekend dat ze het syndroom van Asperger, een obsessieve-compulsieve stoornis en selectief mutisme heeft.
Ook gaat Thunberg de wereld rond om toespraken te geven. Wanneer ze uitgenodigd wordt om op 23 januari een speech te geven in Davos, maakt ze een treinreis van 32 uur. 1500 andere genodigden komen per privévliegtuig. Ze spreekt met de grootste nieuwsorganisaties en krijgt de kans om een gesprek te voeren met Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.
Boodschap
Ondertussen heeft Thunberg meer dan 1,6 miljoen Instagram-volgers, 600.000 Twitter-volgers en bijna 900.000 likes op Facebook. Via social media bereikt de zestienjarige miljoenen mensen met haar boodschap. Veel van haar volgers zeggen door haar geïnspireerd te raken, anderen leveren juist kritiek. Regelmatig laat ze haar ongezouten mening online horen. Nieuwsorganisaties van over de hele wereld proberen haar te strikken voor interviews. Overal blijft de boodschap van Thunberg hetzelfde: er moet snel gehandeld worden om klimaatverandering tegen te gaan. Door die boodschap ontvangt ze - en wordt ze genomineerd voor - talloze prijzen, waaronder de Nobelprijs voor de Vrede. Ook komt ze op de cover van het prestigieuze TIME Magazine.
Greta Thunberg is nu nog maar zestien jaar oud. Ze maakt duidelijk nog lang niet klaar te zijn met de strijd voor een beter klimaat voor de jeugd van vandaag. Volgens wetenschappers nadert de deadline om klimaatverandering tegen te gaan al snel: er moet vóór 2030 verandering zijn. Thunberg zal dan 27 zijn. Haar acties hebben wereldwijd duizenden jongerenprotesten teweeggebracht, waaronder de Belgische, Zwitserse en Nederlandse klimaatspijbelaars. Thunberg kwam zelf naar België om de protesten daar te steunen. Hoe je het ook wendt of keert, de jeugd is meer begaan met het klimaat dan ooit te voren. In hoeverre dat activisme een effect zal hebben op de toekomst zal gaan blijken.
Op 23 mei zal de Europese bevolking haar stem laten horen. Onder andere door het activisme van Thunberg en haar leeftijdsgenoten is het klimaat één van de belangrijkste onderwerpen van de Europese Verkiezingen geworden.