Werkgevers mogen sollicitanten niet meer 'checken' zodra deze privacywet ingaat
• 01-08-2017
• leestijd 2 minuten
Volgend jaar mei zal de nieuwe Europese privacywet ingaan, dat betekent dat werkgevers straks online alleen data van sollicitanten mogen verzamelen die 'noodzakelijk' en 'relevant' zijn. Dat lijkt op voorhand echter lastig te bepalen.
NRC Handelsblad deed dinsdag navraag bij Frederique Hermie, woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). "Op zich kan het voor de functie van redacteur geoorloofd zijn om te bekijken hoe iemand zich online gedraagt. (...) Waar wij voor pleiten is dat werkgevers het vooraf aan sollicitanten laten weten als ze worden gescreend. Bijvoorbeeld door het in de vacaturetekst te vermelden.
Als iemand al aan tafel zit is het al te laat om te melden dat die persoon online wordt gescreend. "Mensen kunnen dan niet meer bewust kiezen of ze dan nog wel willen solliciteren", aldus Hermie, tegenover
NRC
.
Het is lastig hoe de nieuwe privacywet te interpreteren. Deze lijkt op het eerste oog niet zo eenduidig. Is het niet vrij logisch om nieuwe werkgevers op social media na te lopen? Ze hebben tenslotte alle informatie zelf online gezet. Bovendien kan je online zelf je privacy-instellingen beheren. Aan de andere kant is het ook gek als werkgevers je in het café opzoeken terwijl je bier aan het drinken bent met je vrienden. Waarom moet dat online dan wel mogen?