Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Wat mag wel en niet in politieke cartoons?

  •  
30-06-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
609 keer bekeken
  •  
Chappatte
Canadese cartoonist Michael De Adder is ontslagen naar aanleiding van een cartoon met een verwijzing naar de verdronken migranten aan de Amerikaanse zuidgrens. Het is niet de eerste keer dat cartoonisten onder vuur liggen vanwege hun illustraties.
In de cartoon wordt een verwijzing gemaakt naar de veel gedeelde foto van een verdronken vader en dochter aan de oever van de Rio Grande. 
Trump De Adder
Michael De Adder is huiscartoonist voor verschillende kranten, allemaal onder leiding van het Canadese Brunswick News Incorporated. In een statement lieten ze weten dat het ontslag van De Adder al langer in de pijplijn zat.
Please see the attached statement issued today by Brunswick News Inc. regarding incorrect information on social media about BNI's freelance contract with cartoonist Michael de Adder. pic.twitter.com/173SSPMJYs
Volgens De Adder is dat echter onwaar. Via Twitter liet hij weten al vaker kritische cartoons te hebben gemaakt over Trump, maar dat de krant weigerde die te publiceren. Volgens De Adder ging dat zo ver dat hij op gegeven moment compleet gestopt is met het maken van Trump-cartoons uit angst om ontslagen te worden.
It got to the point where I didn't submit any Donald Trump cartoons for fear that I might be fired.

New York Times

Dit is niet de eerste keer dat een cartoonist is ontslagen wegens cartoons over de Amerikaanse president. Vorige maand liet de New York Times weten dat ze geen politieke cartoons meer zullen publiceren. Dat besluit kwam na felle kritiek op een cartoon over Trump en Netanyahu, de minister-president van Israël. Die illustratie, gemaakt door de Portugese Antonio Moreira Antunes, werd door veel mensen gezien als antisemitisch.
Trump Netanyahu
Our statement in response to ending daily political cartoons in the international edition of The New York Times. pic.twitter.com/FcagTxEZJ9
Het besluit van de Times kwam naar buiten nadat een andere cartoonist, Patrick Chappatte, op zijn blog bekend maakte dat hij bericht had ontvangen van de krant. Chappatte betreurde het besluit, en deed een oproep aan de New York Times – en andere cartoonisten – om de cartoons niet te cancelen. In zijn blog schrijft Chappatte dat de New York Times “één van de laatste bolwerken van de internationale politieke cartoons is.”
THE NEW YORK TIMES WILL END ALL POLITICAL CARTOONS I just learned, weeks after they published a syndicated Netanyahu cartoon that caused a scandal. For me, this is the end of an adventure that began 20 years ago. But the stakes are much higher. READ HERE: https://t.co/o8y43v88Yd pic.twitter.com/NBH0uyw9Jf

Internationaal commentaar

Niet alleen vanuit Amerika zelf, maar ook vanuit de internationale cartoonistengemeenschap komt kritiek op het besluit van de Times (en dat dat van Brunswick News Inc.) Nederlandse cartoonist Tjeerd Rooyaards maakt onder andere cartoons voor NRC, The Guardian en Der Spiegel. Bij de Ochtendshow van het AD zegt Rooyaards: “Ik kan er geen begrip voor opbrengen. De motivatie van die beslissing lijkt angst te zijn op de reactie die zo’n cartoon kan oproepen.”
I know some people that will be very happy with the decision by the @nytimes to stop publishing political cartoons. @nrc dedicated a large portion of the Opinion section to it (kudos to them): https://t.co/CeA2qywz7I

Very happy my cartoon made the cover of the section. pic.twitter.com/8BJO6f1cha
Ook Duitse cartoonist Silvan Wegmann sluit zich aan bij het kritische kamp. Hij is slechts een van velen die de beslissing van de Times een grote vergissing vinden.
The End of critical Cartoons. Trump dürfte sich freuen bei seinem Kampf gegen die kritischen Medien: Ab heute, 1. Juli 2019, fertig lustig in der New York Times. #NYTimes #Chappatte #Cartoon #Trump pic.twitter.com/KMSftvWAYH
Mede-Nederlander en NRC-cartoonist Ruben Oppenheimer maakte zijn eigen versie van de controversiële Netanyahu-cartoon met de boodschap “Gum de democratie niet uit, koester de controversiële spotprent.”
Gum de democratie niet uit, koester de controversiële spotprent #NewYorkTimes @Lotfi_Hamid in @nrc https://t.co/I9JMfRlpmh pic.twitter.com/sFsGSnS1l6

Je Suis Charlie

Maar heeft de Times dan helemaal geen reden om zich zorgen te maken? Dat is de vraag. In 2014 was de redactie van het Franse satirische magazine Charlie Hebdo het slachtoffer van een terroristische aanslag, nadat het blad een cartoon over de profeet Mohammed publiceerde. Daarbij kwamen twaalf mensen om het leven. Kort daarna werd een wereldwijde oproep gedaan om cartoonisten hoe dan ook in bescherming te nemen tegen censuur.
For free speech: World's response to #CharlieHebdo massacre http://t.co/pEni5uie86 pic.twitter.com/ptxFzAQ1Qf
#CharlieHebdo CARTOON: In defence of freedom of expression pic.twitter.com/RfmN6E3iUn
Can't sleep tonight, thoughts with my French cartooning colleagues, their families and loved ones #CharlieHebdo pic.twitter.com/LqIMRCHPgK
Poll
Wat vind jij? Moeten er limieten gesteld worden aan wat wel en niet mag in politieke cartoons? Laat jouw mening horen door de onderstaande poll in te vullen.
De poll is gesloten. De uitkomst:
75% Alles moet kunnen.
25% Er moeten grenzen zijn.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor