Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Wat deze Pride Parade zo speciaal maakt

  •  
05-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
gay-pride-parade
De Gay Pride is daar. Al twee weken kleurt Amsterdam alle kleuren van de regenboog, met zaterdagmiddag, als climax: de botentocht door de grachten. Sinds de eerste Canal Parade, waar 24 boten voeren, is er het nodige veranderd. Om maar iets te noemen: vandaag varen er 80.

1. Geen Gay Pride, maar Amsterdam Pride

21 jaar na de eerste praalvaart in 1996 — de Gay Pride Canal Parade — ziet de organisatie van de jaarlijkse boottocht af van ‘Gay’ in de naam. De parade, en de twee weken in aanloop daarnaartoe, heten voortaan Pride Amsterdam. Stichting Gay Pride motiveert: “Pride is een groots feest en tegelijkertijd een indrukwekkend pleidooi voor de emancipatie van LHBTI’s.” 
Advocaat Sidney Smeets , die eerder dit jaar het mishandelde homostel uit Arnhem juridisch bijstond, uitte maandag in NRC Handelsblad zijn kritiek op de naamswijziging, in een opiniestuk dat hij schreef met sociaal wetenschapper Linda Duits. Ze schrijve n: “Het heeft wat weg van de kritiek die er was op ‘Black Lives Matter’. Door ervan te maken ‘All Lives Matter’ mis je het punt. Met de verbreding wordt de eigenlijke groep onzichtbaar.” 

2. De Donald Trump-boot

De opvarenden van deze boot zijn bezorgd over de toekomst van Amerikaanse LHBTI’s. Onder het motto ‘ Make America Gay Again’ varen zij voor het eerst mee. (Voor zover bekend bij de redactie: Donald Trump vaart zelf niet mee.)

3. De (tweede) Marokkaanse boot

In mei spraken de homoseksuele  Nassiri Belaraj  en  Souad Boumedien  over hun driedelige serie ‘Familie, geloof en hoop’, waarin ze het thema homoseksualiteit binnen de Marokkaanse gemeenschap blootlegden. En ze konden blij mededelen dat ze deze Pride Parade zouden meevaren, op de Marokkaanse boot — mede mogelijkheid gemaakt door de islamitische partij in Rotterdam. Pink Marrakech, zoals de boot is genoemd, is een van de Marokkaanse boten die dit jaar varen.

4. De Iraanse boot

In 72 landen is homoseksualiteit strafbaar, in Iran zelfs met de dood. Daarom vaart  Stichting JoopeA mee met een boot die een vuist maakt tegen de galg waarmee de Iraanse staat homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders ophangt. Zamaneh Media verspreidt nieuws vanuit Nederland, waar het medium veilig is voor overheidscontrole.

5. De andere kant

O, en trouwe bezoekers, opgelet: de parade vaart dit jaar niet rechtsom, zoals eerdere jaren, maar linksom.
De Pride Parade is te bezichtigen aan de Prinsengracht tussen 13.00 en 17.00.

Meer over:

gay, amsterdam, lhbt
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.