Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Waarom zoveel Nederturken sympathie hebben voor president Erdogan

  •  
18-04-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
891 keer bekeken
  •  
Erdogan
In Nederland heeft een ruime meerderheid 'ja' gestemd op het referendum voor aanpassing van de Turkse grondwet . Van de Turkse Nederlanders die naar de stembus gingen, stemde 71 procent voor de grondwetswijziging. Waarom zijn zoveel Nederlandse Turken voor machtsuitbreiding van Erdogan?
Veel media ( waaronder Pauw) hebben in aanloop naar het referendum tegenstanders van het ‘ja-kamp’ de ruimte gegeven om uit te leggen waarom machtsuitbreiding voor de Turkse president een slechte zaak voor het land en de EU betekent. Toch vertegenwoordigen de tegenstanders van de grondwetswijziging slechts 29 procent van de stemmen. Daarom laten we vandaag het andere geluid horen. Want 71 procent van de kiezers steunen de machtsuitbreiding van Erdogan.
'Erdogan heeft al vijftien jaar geregeerd zonder problemen. Dan mag hij dat van mij nog tien jaar doen. Het ging prima,' zegt Nevzat Bargin in de Volkskrant. Hij heeft ‘ja' gestemd, net zoals Amina Aksakal (40), die dankzij Erdogan haar groene hoofddoek weer kan dragen. En ook in Nederland zijn de Turken van mening dat Erdogan zo slecht nog niet is en dat er onder zijn tegenstanders meer begrip zou moeten zijn voor de andere kant van het verhaal.
Nuri Kurnaz (19) is een Nederturk, woont en studeert (aan de Vrije Universiteit in Amsterdam) in Nederland en heeft sympathie voor Erdogan en zijn partij. Hij legt uit waarom volgens hem vele andere Nederturken zijn mening delen."In mijn optiek komt een groot deel van de sympathie voor Recep Yayyip Erdogan voort uit de houding van zijn tegenstanders. De seculieren in Turkije hebben decennialang sinds Mustafa Kemal Atatürk het conservatieve en islamitische deel van de bevolking onderdrukt. De seculieren hebben in Turkije een geschiedenis van onderdrukking. Zowel de seculieren als Kemal Atatürk waren lang niet zo democratisch als men in het westen denkt. Turkije werd geregeerd door één partij die alles kon doen en laten dankzij de heldenstatus van Atatürk. Zo'n 80 procent van de bevolking was nog conservatief maar die mochten opeens geen koranlessen meer geven en die zagen moskeeën veranderen in musea of zelfs stallen voor dieren.
  "Waarom staan Turkse Nederlanders massaal achter Erdogan? Het zou kunnen komen door de nationalistische gevoelens van deze mensen. Turken leven altijd met het idee dat Turkije een machtig land is. Dat was na de val van het Ottomaanse Rijk wel anders en Turkse leiders na Atatürk lieten eigenlijk nooit zien dat ze een machtig land bestuurden. Erdogan komt wel met die retoriek. Hij roept bij de VN dat de wereld groter is dan de vijf landen met een veto recht. Hij zegt tegen Shimon Peres dat de Israëlische staat zich schuldig maakt aan moord. Hij steekt een middelvinger op tegen Europa. Militaire acties over de grens voert hij uit. Erdogan laat de wereld zien dat hij leider is van een machtig land en dat is voor veel Turken een droom die uitkomt, want Turkije moet weer zo machtig worden als ten tijde van de Ottomanen.
"Elke dag verschijnt er wel iets negatiefs over Turkije of Erdogan in de media. Mensen zien dat als een bevestiging van de jaloezie van het westen voor de opkomende grootmacht."
"De opgeheven wijsvingers van Europa en Nederland helpen niet. Turken vinden Europa zelfs hypocriet. Ministers niet toelaten en dan spreken over vrijheid van bijeenkomen. De coup niet veroordelen maar wel kritiek uiten op alles wat Erdogan doet. Spreken over vrijheid van meningsuiting terwijl er tijdens de tijd van de seculiere machthebbers niemand zich er om bekommerde. Ook de houding van de Nederlandse media helpt niet mee. Elke dag verschijnt er wel iets negatiefs over Turkije of Erdogan in de media. Mensen zien dat als een bevestiging van de jaloezie van het westen voor de opkomende grootmacht. Ook de Nederlandse samenleving duwt Turkse Nederlanders richting Erdogan.
"Aan de ene kant krijg je steeds te horen dat je vreemd bent en er niet bij hoort terwijl de andere kant juist met open armen voor je klaar staat."
"Als je niet wordt aangenomen omdat je achternaam Turks is, als je nota bene bij Pauw wordt uitgemaakt voor geitenneuker, als je telkens te horen krijgt dat je maar moet oprotten als het niet bevalt en als zelfs de minister president dat roept is er iets mis. Aan de andere kant zegt Erdogan dat Turkse Nederlanders bij hem en zijn grote rijk horen. Dat ze een beurs krijgen als ze daar studeren en dat ze deel uitmaken van zijn samenleving. Aan de ene kant krijg je steeds te horen dat je vreemd bent en er niet bij hoort terwijl de andere kant juist met open armen voor je klaar staat."

Meer over Turkije en het referendum lees en zie je hier.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.