Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Waarom zelfdoding onder mannen zo veelvoorkomend is

  •  
06-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
193 keer bekeken
  •  
nathan-vos-zelfmoord-zelfdoding
Zelfdoding komt twee keer zo vaak voor onder mannen als onder vrouwen. Journalist Nathan Vos (46) verloor in 2015 zijn broer David, met wie het altijd goed ging, totdat hij in een zware depressie belandde en zich — na een eerdere poging — van het leven beroofde. “Het probleem van mannen: ze vragen geen hulp.”  
Vos schreef een boek, Man o man . Ondertitel: ‘Je faalt niet. Je doet wat je kunt, en dat is goed genoeg.’ In zijn zoektocht naar lotgenoten, stelde Vos vast dat de moderne man gebukt gaat onder een identiteitsprobleem. “Hij weet niet zo goed hoe het is om een man te zijn, en heeft dat nooit geleerd. Hij is van jongetje zomaar man geworden, bijvoorbeeld door gebrek aan een mannelijk rolmodel.
De man kampt met problemen, kan zijn driften niet kanaliseren, gaat ‘aanklooien’ en blijft ‘doorklooien’. “Ze hangen hun zelfbeeld op aan wat andere mensen van hen vinden. En dan ben je nooit genoeg. In hun jeugd hebben ze niet geleerd om over hun gevoelens te kunnen praten. En dat geld voor de meeste mannen van mijn generatie. Die vader moet van die jongen een jongeman maken, en voordoen hoe hij met zijn driften omgaat. De man is weggeorganiseerd. Het huis uit, de fabriek in.” 
Ze worstelen met hun mannelijkheid, vragen geen hulp en blijven lijden in stilte. Zo ook de partners Miranda van de Vegt en Anika Schollen. Miranda en Anika herkende zich gisteravond in de studio in het verhaal van Nathan. Zijn oplossing voor het stille lijden van de moderne man: geef hem de ruimte, laat hem zijn vrijheid opeisen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.