Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Waarom Turkije het noordoosten van Syrië binnenviel

  •  
12-10-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
Syrië-Turkije
Het Turkse leger is vanaf woensdag een offensief begonnen in het noordoosten van Syrië tegen de Koerdische strijdkrachten in dat gebied. Sindsdien zijn er meer dan 100 duizend mensen op de vlucht geslagen, worden meerdere plaatsen zwaar getroffen door oorlogsgeweld en dreigt er een nieuwe humanitaire crisis. De Turkse president Erdogan heeft gezegd 'de deuren naar Europa open te zetten' voor Syrische vluchtelingen als de EU de inval als een bezetting blijft zien. Welke opties hebben Donald Trump en de Europese leiders om het geweld te stoppen?
De Koerdische strijdkrachten waren een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten (VS) in de strijd tegen IS. Daarom stuurde Amerika in 2015 grondtroepen naar het gebied om de Koerdische milities te trainen en te adviseren. Nu IS is verslagen, heeft Trump zijn troepen teruggetrokken. Sindsdien staan de Koerdische milities er alleen voor. President Erdogan van Turkije ziet deze strijders als terroristen. Dat de Amerikanen weg zijn komt de Turkse president dan ook goed uit. Hij is het offensief begonnen, omdat de Koerden de binnenlandse veiligheid van Turkije zouden bedreigen.

Door de Koerden te verdrijven uit het noordoosten van Syrië hoopt Erdogan een ‘veilige zone’ te creëren waar hij ruim twee miljoen Syrische vluchtelingen kan onderbrengen die nu in Turkije wonen.

Sinds het offensief van Turkije in de regio is begonnen, zijn burgers uit het gebied op de vlucht geslagen. In het grensgebied wordt momenteel hevig gestreden, met onder andere mortieren en gevechtsvliegtuigen. Hoeveel slachtoffers er tot nu toe zijn gevallen is moeilijk te zeggen, want de cijfers lopen sterk uiteen. De Koerdische hulporganisaties melden 11 burgerslachtoffers. De Turkse autoriteiten zeggen inmiddels 277 strijders in het kamp van de Koerdische milities te hebben uitgeschakeld. Beide partijen ontkennen elkaars cijfers.

Volgens de Verenigde Naties zijn er inmiddels meer dan 100 duizend mensen op de vlucht vanuit Noord-Syrië. Volgens Reuters zijn er al zeker 22 Koerdische strijders om het leven gekomen.

Onvrede groeit in de VS

Ondertussen groeit de onvrede in de VS onder de republikeinen over de Turkse inval. In het huis van afgevaardigden zijn 29 senatoren voor sancties tegen Turkije. De democraten hebben eerder al aangekondigd voor maatregelen te zijn.

President Trump weegt zijn opties. Volgens de Amerikaanse president heeft hij drie mogelijkheden: opnieuw het leger sturen, Turkije 'economisch kapotmaken' of bemiddelen tussen de Turken en de Koerdische milities.

Tusk: "Acties Turkije kunnen leiden tot nieuwe humanitaire ramp"

EU-president Donald Tusk vreest dat door de acties van Turkije een humanitaire crisis in Syrië zal ontstaan. Door de inval in Syrië zijn er al duizenden Syriërs op de vlucht geslagen.

Erdogan heeft in  een partijbijeenkomst gedreigd 'de deuren naar Europa open te zetten' als de EU de inval in Syrië als een bezetting blijft zien.

Tusk noemt de uitspraak van Erdogan misplaatst en uit zijn zorgen. "Turkije moet begrijpen dat onze grootste zorg is dat hun acties kunnen leiden tot een nieuwe humanitaire ramp. We zullen nooit accepteren dat vluchtelingen zijn bewapend en gebruikt om ons te chanteren."

Ook minister Blok van Buitenlandse Zaken hekelt de uitspraak van de Turkse premier. Hij noemt het 'heel fout' en 'niet passend' om te chanteren met de vluchtelingen in de Syrië-crisis. "Het gaat om het leed van miljoenen mensen, die huis en haard hebben moeten ontvluchten voor het geweld in Syrië."
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor