PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Al tien jaar pakt het Openbaar Ministerie motorclubs aan. Het OM wil deze motorclubs al jaren verbieden omdat ze vaak met georganiseerde criminaliteit in verband staan. In de eigen woorden van het OM: "Onze rechtsstaat kan geen groeperingen tolereren die geweld en andere ernstige criminaliteit plegen, uitlokken en belonen."
De afgelopen jaren is gebleken dat het moeilijk is een motorclub volledig te veroordelen. Door het regeerakkoord van het aanstaande kabinet Rutte III moet dat makkelijker worden. Daarin staat te lezen: “Motorbendes ontwrichten de samenleving door intimidatie en bedreiging van het lokale bestuur en door drugsoverlast, witwaspraktijken, fysiek geweld en tal van andere criminele activiteiten.”
Het verband tussen motorclubs en georganiseerde misdaad is al terug te vinden in het hoge aantal leden met een strafblad. De
cijfers
van de Universiteit Leiden liegen er niet om:
- Van de leden van de vier grote motorclubs (Satudarah, Hell's Angels, No Surrender en Bandidos) heeft
85 procent
een strafblad, en één op de drie leden heeft meer dan tien veroordelingen op zijn naam staan.
- Gemiddeld is een lid 9,4 keer veroordeeld.
- 57,6 procent van deze veroordeelden is veroordeeld voor geweldpleging.
- 35 procent van deze veroordeelden is veroordeeld voor drugsdelicten.
- 30 procent van deze veroordeelden is veroordeeld voor verboden wapenbezit.
- Opvallend is dat kleinere motorclubs
bijna geen
leden hebben met een strafblad.
Rechtszaken
Tegen de drie grote motorclubs Bandidos, No Surrender en Hell’s Angels lopen op dit moment rechtszaken. Een vierde grote motorclub, Satudarah, komt daar binnenkort bij omdat de bestuursleden van de club worden verdacht van verschillende delicten.
Een
verklaring
van het OM over Bandidos schetst waarom het OM een verbod op de motorclubs eist: "
Wie daadwerkelijke geweld pleegt voor de Bandidos kan bij de motorclub op onvoorwaardelijke steun en waardering van zijn “broeders” rekenen. Een opmerkelijke uiting van het gewelddadige karakter van de club is de zogenoemde “expect no mercy patch”. Die krijgen leden als zij ernstig geweld hebben gepleegd tegen anderen, liefst leden van andere motorclubs."
Hell’s Angels
De Amsterdamse afdeling (of ‘chapter’, in motorclubjargon) werd in 1995 voor het eerste in verband gebracht met georganiseerde criminaliteit. Ook worden er verschillende moorden
in verband gebracht
met de verschillende chapters in Nederland, waaronder het
Nomads-proces
.
Een zaak uit 2007,
waarbij
een slachtoffer ernstig werd gemarteld en uiteindelijk vermoord, was voor het OM een van de aanleidingen om de rechter te vragen de Hell’s Angels te verbieden. De rechter verbood de motorclub uiteindelijk niet. De Hoge Raad
oordeelde
in 2009 dat de vereniging niet verboden kon worden om het gedrag van haar individuele leden.
Satudarah
De grootste motorclub van Nederland, met zo’n 600 leden. Eind september werden drie bestuursleden opgepakt die worden verdacht van verschillende delicten, waaronder deelneming aan een criminele organisatie. Vandaag werd hun voorarrest verlengd.
Gisteren
deed justitie een inval in het clubhuis in Tilburg na een tip dat daar wapens zouden liggen. Er werd niets gevonden. De afgelopen weken waren er meer invallen, onder meer in Apeldoorn. Het
verzoek
van het OM om Satudarah te verbieden ligt op dit moment bij de rechter.
Deze motorclub werd opgericht door enkele oud-Hell’s Angels en Klaas Otto, die eerder bestuurslid was bij Satudarah. Ook de leden van deze motorclub worden in verband gebracht met georganiseerde criminaliteit. Het clubhuis in Emmen werd gesloten en gesloopt op last van de gemeente vanwege drugshandel.
Journaliste Mylène de la Haye wilde met Otto een vrouwenchapter oprichten. Dat kwam niet van de grond. Bij
Pauw
vertelde ze over haar ervaring met No Surrender en de zaak tegen voorzitter Otto.
Bandidos
Volgens het OM maken leden van deze motorclub zich schuldig aan drugshandel en wapenbezit. In 2014 werd de club opgericht. Voorzitter Harrie R. werd tijdens de eerste nacht van het bestaan van de club al bedreigd; er werd een granaat naar zijn huis gegooid. Harrie R. was eerder lid van de Hell’s Angels en was verdachte in het Nomads-proces.
Een verbod op de motorclub is volgens Bandidos zelf onmogelijk. “Als criminele leden worden vervolgd en veroordeeld, kun je daar niet de hele club verantwoordelijk voor houden,”
aldus
de woordvoerder van de motorclub. Het lastige voor het OM is dat Bandidos niet nationaal georganiseerd is. De chapters functioneren onafhankelijk van elkaar. De rechtszaak loopt op dit moment.
Juridische kant
In de grondwet is het recht op vereniging vastgelegd, wat het lastig maakt om motorclubs te verbieden. De uitspraak van de Hoge Raad, die een streep door het voorstel de Hell’s Angels te verbieden zette, is daar het voorbeeld van.
Toch komt het kabinet nu met een voorstel, omdat de clubs al jaren met georganiseerde criminaliteit in verband worden gebracht. Voor verenigingen die de
openbare orde ontwrichten
maakt de rechter namelijk een uitzondering: pedofielenvereniging Martijn werd in 2014 door de Hoge Raad
verboden
en ontbonden omdat de activiteiten van de vereniging ‘in strijd zijn met de openbare orde’.