Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Waarom Noord-Korea's strategie geslaagd is

  •  
15-08-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
Remco Breuker
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft een rapport gekregen van de strijdkrachten over de mogelijke aanval op Guam. Volgens staatspersbureau KCNA wacht hij verdere acties van de VS af, voordat hij een beslissing neemt over een eventuele aanval. Het lijkt erop dat Kim met zijn besluit probeert het conflict met de VS niet verder te laten escaleren. Klassieke Noord-Koreaanse strategie, volgens hoogleraar Korea Studies Remco Breuker.
Tijdens zijn eerste publieke optreden in twee weken, liet de de Noord-Koreaanse leider weten dat hij een actie tegen Guam wil laten afhangen van het Amerikaanse gedrag in de komende dagen. Hij zou een een legerplan hebben bekeken om vier raketten van het type Hwasong-12 te lanceren. Volgens KCNA heeft Kim Jong-un het leger bevolen klaar te zijn voor het moment dat hij alsnog een actie tegen Guam beveelt. 'Als de Yankees doorgaan met hun extreem gevaarlijke en roekeloze acties op het Koreaanse schiereiland, dan zal de Democratische Volksrepubliek Korea een belangrijk besluit nemen', aldus Kim volgens het Staatspersbureau.
Volgens Breuker is de strategie die Kim Jong-un voert exemplarisch voor Noord-Korea. "Noord-Korea gedraagt zich zoals verwacht. Plannen om Guam aan te vallen verdwijnen weer in de la. Doel is bereikt: het heeft nucleaire ICBMs", liet Breuker weten op Twitter. ICBM's zijn Intercontinentale ballistische raketten. Noord-Korea heeft inmiddels meerdere raketten, waaronder de middellangeafstandsraket Hwasong-12 met een bereik van mogelijk 5.000 kilometer, en de langeafstandsraket Hwasong-14. Deze raket zou de Amerikaanse westkust kunnen bereiken. "En niemand die daar wat aan kan doen. Gamechanger van heb ik jou daar," aldus Breukers.
En niemand kan daar nu nog wat aan doen. Gamechanger van heb ik jou daar.
Noord-Korea heeft volgens de Korea-expert succesvol gepokerd door met ernstige dreigementen te komen, maar vervolgens niet te handelen (door niet Guam aan te vallen). Het niet uitvoeren van de aanval moet als 'gunst' worden gezien door heel de wereld, en de VS in het bijzonder. En volgens Breuker is er nog een leermoment in deze hele kwestie: Noord-Korea heeft succesvol geëxperimenteerd met het onder schot houden van de VS om iets anders voor elkaar te krijgen. Namelijk de zekerheid dat de VS inzag dat een preventieve aanval op Noord-Korea nu onmogelijk was. Deze wetenschap is van levensbelang voor het regime van Kim Jong-un, volgens Breuker. Het ging in eerste instantie nooit echt om Guam.
De expert noemt het handelen van de VS knullig. De agressieve reacties van president Donald Trump hebben geen enkele zin. Het is nu wachten op de volgende stap. Breuker denkt dat de Noord-Koreanen blijven doorgaan met het bedreigen van de VS om te doen alsof dat het doel is, maar ondertussen zal het land doorgaan met het verwezenlijken van het eigenlijke doel: een serieuze kernmacht worden.
En ook: macht is veiligheid. Dat is moet duidelijk zijn nav deze crisis. Kernraketten (=macht) garanderen dat VS niet aanvalt (=veiligheid)
Bij de Nieuws BV op Radio 1 is Breuker nog stelliger: "Noord-Korea heeft gewonnen en is onaantastbaar." Een wapenwedloop behoort tot de mogelijkheden, denkt hij. Als Noord-Korea inderdaad kernwapens heeft, valt niet uit te sluiten dat Zuid-Korea dat ook gaat overwegen. Als Zuid-Korea kernwapens wil, gaat Japan ook. Een ontwikkeling die de Chinezen absoluut niet zien zitten en zo zou in oost-Azië een wapenwedloop op gang kunnen komen. En wie weet waar dat gaat eindigen..
Meer over de spanningen met Noord-Korea? Lees verder in ons dossier.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor