PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Waarom het te laat is om nog in de bitcoin te stappen
Een nieuw hoogtepunt voor de bitcoin: de koers van de digitale munt gaat hard op de 10.000 dollar af. De 22-jarige student Michael Eerhart verdiende er inmiddels al een paar ton mee, met maar 25 euro inzet. Financieel journalist Hella Hueck is een stuk sceptischer over de bitcoin en noemt het ‘gebakken lucht’.
Een bitcoin is een digitale munt, die wordt gemaakt door een computernetwerk. Hij is nog niet zo oud, pas acht jaar. Het bijzondere is dat er geen toezicht is op bitcoins, zoals wel het geval is op onze Euro. Daar houdt de Europese Centrale Bank en o.a. de Nederlandse Bank toezicht op. Dat is bij de bitcoin niet aan de hand.
Bitcoins zijn online te koop, daar betaal je nu dus bijna 10.000 euro voor. 'Nu zien mensen bitcoins meer als belegging, als het nieuwe goud', volgens Hueck. Dan kun je je afvragen of het nog wel een ruilmiddel is. Want misschien is het morgen wel meer waard. Dus mensen gaan het oppotten. 'Ik ben er best wel kritisch over, het is vrij speculatief', aldus Hueck.
Michael Eerhart niet, hij handelt in bitcoins. 'Ik ben er een jaar of vijf geleden mee begonnen, toen was hij een stukje minder waard (ongeveer 40 dollar), toen was de drempel om in te stappen een stuk lager.' Eerhart was met een aantal vrienden op een aantal handelsplatformen aan het gokken op koersen die omhoog gingen. Ze zagen dat de bitcoin alleen maar aan het stijgen was en toen dachten hij en zijn vrienden: die moeten we hebben. De rest is geschiedenis.
De bitcoin bleef maar stijgen en nu zit Eerhart aan tafel met, zo zegt hij zelf, 'een leuke zakcent'. Wat heet, het gaat om honderdduizenden dollars. Hij is niet bang dat de koers ineens instort, want hij heeft niet echt een investering gedaan. 'Dus hoe erg kan het worden?' Dat klinkt natuurlijk fantastisch, dus het lijkt nu een goed idee om ook in de bitcoin te stappen, maar dat is niet helemaal waar.
'Dat is natuurlijk het risico', zegt Hueck. 'Op het moment dat het de opening van het NOS Journaal is, dan ben je eigenlijk wel een beetje te laat om in te stappen. Michael was er vanaf het begin af aan bij en heeft zelf nul risico gelopen. Als je er nu instapt begin je al met een investering van bijna 10.000 dollar' (wanneer je een hele bitcoin zou willen kopen. Het is ook mogelijk om een deel te kopen).
De grote vraag is nu waar dit gaat eindigen. 'Er is nu zoveel speculatie dat we eigenlijk nog niet weten hoeveel we onder de streep overhouden, als de bel er een beetje uit gaat. De infrastructuur die er onder ligt, de blockchain, die is ontzettend ingenieus. Daar zullen heel veel start-ups, denk ik, producten en diensten op gaan maken, waar we in de toekomst wat van gaan zien, maar of de bitcoin het nieuwe goud wordt?'