Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

'Verbied ook rookruimtes op kantoor'

  •  
03-07-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
roken-op-kantoor
De rookvrije horeca is in Nederland niet goed ingevoerd. Grote missers waren de uitzonderingen voor kleine cafés, het toestaan van rookruimtes en een televisiecampagne met een man verkleed als sigaret die hardhandig het café werd uitgetrapt. De overheid had dit destijds veel beter aan kunnen pakken, maar belangrijker zijn de lessen voor de toekomst. Dat concludeert dr. Gera Nagelhout in haar proefschrift. Zij pleit vandaag in NRC voor het verbieden van rookruimtes op kantoor.
Op 1 juli 2008 werd de rookvrije horeca ingevoerd. Op datzelfde moment begon ook het promotieonderzoek van dr. Nagelhout naar dit onderwerp. Zij is hoofd onderzoek van het Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen (IVO) en onderzoeker aan de Universiteit Maastricht.  Volgens haar heeft de overheid steken laten vallen bij het invoeren van het rookverbod, want ze hadden kunnen weten dat het anders had gemoeten.
Ze verwijst naar een tweetal  publicaties van de Wereldgezondheidsorganisatie die stammen uit de tijd dat toenmalig minister van Volksgezondheid Ab Klink het rookverbod in de horeca doorvoerde, waarin  duidelijk wordt beschreven dat je 'een rookverbod voor de volle 100 procent in moet voeren (zonder uitzonderingen en zonder rookruimtes), vergezeld van een campagne die duidelijk informeert over de gezondheidsschade van meeroken, aangezien dit de reden is voor het invoeren van een rookverbod.' 
Nagelhout stelt hardop de vraag of de invoering destijds anders had gemoeten, want kon de overheid dat destijds al weten? "Het antwoord is dus: ja, de overheid had kunnen weten dat de invoering anders had gemoeten."
Tien jaar na de invoering van het rookverbod zitten we in de horeca inmiddels op 98 procent naleving. Sinds 2008 geldt het rookverbod in de horeca en mogen bezoekers alleen een sigaret opsteken in een speciaal aangewezen rookruimte. Het aanschaffen van deze ruimtes zijn opgelopen tot 75.000 euro. En nu moeten ze weer weg. De horeca krijgt twee jaar om de rookruimtes te sluiten.
Op vrijdag 6 april was Tom Voeten van Clean Air Nederland te gast bij  Pauw . Hij spande de rechtszaak aan. Ook horecaondernemer Rob Lunenburg kwam aan het woord, hij liet net een grote rookruimte bouwen in zijn discotheek. Voeten vindt dat ook op het terras niet meer gerookt zou mogen worden. Lunenburg noemt het waanzin.
Op terrassen moet roken ook verboden worden, vindt Tom Voeten van @CleanAirNld . "Als we de toekomst van onze jeugd serieus nemen, moeten we die stap zetten", zegt hij bij #Pauw pic.twitter.com/5RnLd0dMYx
De hele discussie over de invoering van het rookruimteverbod tussen Tom Voeten van Clean Air Nederland en horecaondernemer Rob Lunenburg zie je hier.
Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid gaat  in cassatie tegen de uitspraken uit Den Haag. Koninklijk Horeca Nederland (KHN) is daar heel blij mee. “De impact is voor veel horecaondernemers heel groot. Een kwart van de cafés heeft een rookruimte aangelegd”, vertelt Bernadet Naber, woordvoerder van KHN.
Koninklijke Horeca Nederland benoemde enkele weken geleden in een position paper dat er miljoenen zijn geïnvesteerd in rookruimtes en dat horecaondernemers dus schade ondervinden omdat de rookruimtes binnenkort weer weg moeten.
"Als de rookvrije horeca in één keer was ingevoerd zoals aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie (zonder rookruimtes), had dat euro’s, demonstraties en rechtszaken gescheeld en hadden longziekten, hartaanvallen en kanker onder bezoekers en werknemers in de horeca voorkomen kunnen worden", benadrukt dr. Nagelhout.
Om deze reden pleit Nagelhout ervoor om niet alleen in de horeca, maar bijvoorbeeld ook op kantoor en op andere werkplekken een rookverbod in te voeren. "Daarnaast moet de reden voor dit nieuwe beleid goed uitgelegd worden aan de bevolking. Het streven naar een rookvrije generatie volstaat niet. De overheid moet via een grootschalige campagne uitleggen dat er ook schadelijke stoffen zitten in tweedehands tabaksrook (meeroken) en derdehands tabaksrook (rook die blijft kleven aan meubels en kleren). En dat die longziekten, hart- en vaatziekten en kanker veroorzaken. Landen als Ierland en Frankrijk hebben hier duidelijke campagnes over gevoerd die als inspiratie kunnen dienen."
"Over twee jaar wordt ook een landelijk rookverbod op schoolpleinen ingevoerd. Sta ook hier geen uitzonderingen toe voor docenten of ouderejaars en kies voor optimale handhaving." Ook hier verwijst Nagelhout naar een onderzoek, van de Universiteit van Tilburg, dat aantoont dat een halfslachtig ingevoerd rookverbod op schoolpleinen zelfs averechtse effecten kan hebben.
Dr. Nagelhout: "het wordt tijd dat de politiek een stap verder gaat dan het omarmen van een rookvrije generatie en ook luistert naar wetenschappelijk onderbouwde adviezen over de implementatie van beleid. Het invoeren van belangrijk tabaksbeleid moet strikter en moet goed worden uitgelegd aan de bevolking."
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.