Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Van krachtpatser tot boodschapper: robots moeten het leven makkelijker maken

  •  
26-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
166 keer bekeken
  •  
robot
Robots die mensen verzorgen bestaan niet alleen in sciencefictionfilms. Eerder schreven we over zorgrobots in Japan. Nu krijgen 500 mensen in Nederland ook zo'n robot: Tessa.

De Japanse regering wil dat de zorg voor ouderen in 2020 voor 80 procent gerobotiseerd is. Robear komt uit Japan en is één van de robots die daarvoor moet zorgen. De 'knuffelrobot' moet een van de zwaarste taken van verzorgers - het optillen van mensen - overnemen. De robot tilt mensen tot 80 kilo zonder moeite op.
In Nederland lopen we niet zo hard van stapel als de Japanners.  Adviesbureau KPMG rekende uit dat binnen vijf jaar 30 procent van de repeterende taken van thuiszorg kan worden overgenomen door robots, in 2040 zelfs zestig procent, meldt NRC.
Hoewel zorgrobots veelbelovend zijn, worden ze op dit moment in Nederland niet veel gebruikt. De nieuwe zorgrobot staat binnenkort bij 500 mensen in huis. Het is een 'sociale bot'. “Tessa is mijn maatje, omdat ze me zegt wanneer ik moet eten”, zegt een mevrouw in een video over robot Tessa van ontwikkelaar Tinybots. De robot draagt een strik en een blauw vestje met knoopjes. Uit haar hoofd groeit een plantje. 


De zorgrobot is bedoeld voor mensen met een cognitieve beperking. Het helpt hen bepaalde dingen herinneren. De robot kan bijvoorbeeld aangeven als er een familielid langskomt. Via een app kunnen mantelzorgers boodschappen inspreken. Tessa geeft de berichten vervolgens door. Dat kan handig zijn voor dementerende ouderen. Zij weten dan bijvoorbeeld wanneer ze moeten opstaan, eten en medicijnen innemen.
Maar niet alleen dementerenden hebben profijt van de robot. Zorgrobot Tessa kan ook een uitkomst zijn voor autistische mensen, die behoefte hebben aan structuur. 

Vriendelijke receptionistes

In andere landen worden robots ook ingezet. Bijvoorbeeld in België. Daar maken ze gebruik van robot ‘Pepper’, die mensen in het ziekenhuis verwelkomt en ze de weg wijst. Pepper kent maar liefst twintig talen en weet of er een man, vrouw of kind aan het woord is.


De medische robot rukt ook op in de operatiekamer. In het Erasmus MC in Rotterdam bijvoorbeeld. Daar ondersteunt de ‘Da Vinci Robot’ chirurgen bij operaties. De op afstand bestuurbare robot werkt heel nauwkeurig. Een camera met driedimensionale beeldvergroting zorgt ervoor dat een chirurg details in het operatiegebied perfect kan zien. Bovendien heeft de robot een beweeglijkere pols dan de mens, waardoor operaties beter kunnen worden uitgevoerd.

Poll robotisering

We vroegen onze lezers in februari wat zij vinden van robotisering van de zorg. Een ruime meerderheid vindt dat de Nederlandse regering moet investeren in robottechnologie voor de ouderenzorg: 
Knipsel quiz robot
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor