Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Van despoot naar ‘diplomaat’ in negen stappen: zo doet Kim Jong-un dat

  •  
30-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
Foto artikel Korea
Een duizelingwekkende make-over. Zo noemt The New York Times de ontwikkeling die de Noord-Koreaanse leider de afgelopen maanden doormaakte. Hoe veranderde de ‘rocket man’ opeens in een ‘diplomaat'?



The New York Times heeft een treffend filmpje dat daar antwoord op geeft. De krant noemt de ontmoeting tussen de Noord- en Zuid-Koreaanse leiders de laatste stap in de make-over van ‘de despoot Kim Jong-un’ naar ‘de glimlachende diplomaat Kim Jong-un’. Hij hoefde er slechts negen stappen voor te zetten: 


Kim Jong-un Moon Jae-in

Waarom hij deze imago-switch heeft doorgemaakt, weet misschien alleen Kim Jong-un zelf. Hij was de eerste Noord-Koreaanse leider in vijfenzestig jaar die het zuidelijke deel van het Koreaanse schiereiland bezocht.

Dat leverde potsierlijke beelden op. In het onderstaande filmpje is te zien hoe de lijfwachten van Kim Jong-un in een kringetje om zijn auto mee rennen. Een ding is zeker: zijn bodyguards hebben een goede conditie. 


Hoogleraar Koreastudies Remco Breuker vindt dat we de verrassende houding van Noord-Korea moeten wantrouwen. Tijdens de ontmoeting van afgelopen vrijdag werd opvallend genoeg met geen woord gerept over de mensenrechten in Noord-Korea. "Dat is natuurlijk de achilleshiel van Noord-Korea. Het zwakke punt van het regime. Dat er met geen woord over is gesproken, maakt duidelijk wie de chauffeur was bij deze ontmoeting: Kim, en niet Moon”, zegt Breuker tegen Nieuwsuur.  
U heeft er zichtbaar moeite mee de gesprekken van de Korea’s een kans te geven. Waarom eigenlijk? Misschien heeft Kim zich wel bedacht. We hebben liever vrede dan groteske (be)dreigingen.
Omdat dit al drie keer eerder precies zo is gebeurd. Omdat het ‘eens een kans geven’ geen enkel verschil maakt voor de ingezetenen van de concentratiekampen. Omdat dit geen feelgood tv is. Omdat we met de gewone Noord-Koreaan moeten praten, niet met diens onderdrukker. https://t.co/Q1SYVh27DF
Breuker acht het niet onwaarschijnlijk dat Kim Jong-un met deze ontmoeting alleen zijn eigen agendapunten probeert door te drukken. De Noord-Koreaanse leider heeft bijvoorbeeld het grondwerk gelegd voor het vertrek van de Verenigde Staten uit het land van hun Zuid-Koreaanse bondgenoot. 
Aan tafel bij Jeroen vertelt de hoogleraar maandagavond over de euforische reacties op de ontmoeting tussen de leiders van Noord- en Zuid-Korea. Kim Jong-un en Moon Jae-in beloven vrede te sluiten, maar hoeveel is hun handdruk waard volgens Breuker? 

Meer nieuws van Pauw? Klik hier!

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.