Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Trump en Macron: vrienden voor het leven

  •  
25-04-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
Trump_Macron
De Franse president Emmanuel Macron en de Amerikaanse president Donald Trump beginnen zo langzamerhand onlosmakelijk met elkaar verbonden te raken. Ondanks hun fundamentele politieke verschillen is er van haat er nijd geen sprake. Sterker nog: er bloeit een vriendschap voor het leven op.
En dat wordt opgepakt over de hele wereld. Vooral de manier hoe de twee elkaars hand schudden is op zijn zachtst gezegd opvallend. We blikken terug op enkele bijzondere momenten van de boezemvrienden!

Wedstrijd handje drukken

Vorig jaar begon het allemaal toen Macron en Trump elkaar voor het eerst ontmoetten in Brussel op de NAVO-top. De uitermate ferme handdruk van de twee heren leek eerder op een wedstrijd – met Macron als winnaar - dan een begroeting. De knokkels van president Trump werden langzaam wit en als hij zijn hand wil terugtrekken, pakt Macron hem nog kort stevig beet.
Dat het geen toeval is dat Macron al zijn kracht in de handdruk stopt, blijkt uit zijn reactie in de Franse krant Le Journal du Dimanche. "Soms moet je even laten zien dat je geen concessies doet. Ook niet als het gaat om iets symbolisch als een handdruk", zegt Macron. "Die handdruk was niet onschuldig. Het was een moment van de waarheid."

Handdruk der handdrukken

En het stevig schudden van elkaars hand wordt zo traditie. De leiders zagen elkaar vorig jaar in Parijs en ook daar volgde een opmerkelijke situatie. Zo ging de extreem lange handdruk, die maar liefst 29 seconden (!) duurde, viral. Dinsdag was Frankrijk-correspondent Stefan de Vries in de uitzending en vertelde over de handdruk der handdrukken. Want laten we eerlijk zijn: dit was voor geen van beide een plezier.
“Het is eigenlijk een omgekeerde vader-zoon-relatie. Macron is de vader die Trump een beetje op het rechte pad probeert te houden, terwijl Trump bijna twee keer zo oud is. In dat jaar, waar bijna niemand Trump meer serieus neemt, is Macron de enige die nog met hem blijft praten”, zegt de Vries. Zo zouden ze ook bijna iedere week met elkaar aan de telefoon hangen, soms wel drie keer per week.

Rozenkleur en maneschijn

Dinsdag kwam er weer een schepje bovenop. De rozige relatie werd wederom flink benadrukt tijdens een persmoment in het Witte Huis. President Trump toonde zijn affectie door het wegvegen van een vlokje roos van Macron zijn schouder. It’s true! “Wij hebben een heel speciale band. Ik zal dat roosvlokje even weghalen. We moeten hem perfect maken. Hij is perfect. Dus het is fijn om bij elkaar te zijn en je bent een speciale vriend.” Ongemakkelijkheid ten top. 

De Franse president kreeg als onderdeel van het staatsbezoek een rondleiding door het kantoor van Trump, waar hij alles te zien kreeg. Tot de telefoon op Trump’s bureau aan toe. Dit deed denken aan onze eigen premier Mark Rutte, toen hij de Franse president zijn eigen Torentje liet zien. Van een spanningsboog was bij de Fransman nauwelijks sprake.. 

Gemeenschappelijke achtergrond

Maar hoe komt het toch dat deze heren het zo uitermate goed met elkaar kunnen vinden? Brett Bruen, voormalig VS-diplomaat en huidig directeur van adviesbureau Global Situation Room, legt het in een artikel van Business Insider uit. “De sterke band tussen Trump en Macron is voor een groot deel te danken aan hun gemeenschappelijke achtergrond.”
“Macron klom op in de Franse bankenwereld, een ongewoon carrièrepad voor een president en vergelijkbaar met Trumps roots in het vastgoed. Macron weet intrinsiek naar welke taal Trump luistert”, legt Bruen uit. “Trump moet termen horen als winst en verlies en hij wil weten wat het rendement is op zijn investering.”

Fake news

Moeten we de hechte ‘bromance’ geloven of is het een groot toneelspel, een façade? Julia Lichtblau schreef een opiniestuk in The New York Times . “Macron ziet ongetwijfeld hoe wanhopig meneer Trump als ‘stijlvol’ wil worden gezien en Frankrijk staat nog steeds voor elegantie. Dus hij geeft een kus op beide wangen en legt zich op aan andere oppervlakkige Franse gewoonten om zijn doelen te bereiken, terwijl hij afgunst en minachting voelt.” aldus Lichtblau.

De Franse president Emmanuel Macron is een jaar president van Frankrijk en mag als eerste op staatsbezoek bij zijn collega in de Verenigde Staten. Stefan de Vries blikte terug op de eerste twaalf maanden van Macron. Zie het hele fragment hieronder!
Klik hier voor ons laatste nieuws!
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor