Trump beschuldigd van aanwakkeren rechtsextremisme in Charlottesville
• 14-08-2017
• leestijd 3 minuten
"Ik ga er niet omheen draaien. Een hoop van hetgeen we vandaag de dag zien in Amerika, komt op het conto van het Witte Huis." Dat zijn de woorden van de burgemeester van Charlottesville, Michael Signer. Hij legt de schuld van de gewelddadige confrontatie tussen witte nationalisten en antifascitische groeperingen in Charlottesville bij Donald Trump en zijn regering neer. De burgemeester van het stadje in Virginia zei dat hij teleurgesteld was dat de witte nationalisten neergestreken zijn in zijn stad en dat de schuld voor het aanwakkeren van de raciale spanningen bij de presidentscampagne van vorig jaar ligt. Daar zou Trump de kiem hebben gelegd voor de verwerpelijke gebeurtenissen in Charlottesville van afgelopen weekend. Dit alles zei de burgemeester kort nadat een 32-jarige vrouw om het leven was gekomen, en talloze anderen gewond raakten doordat een man met zijn auto hard inreed op een groep antifascistische protestanten.
Op zaterdag wordt overal in de stad gevochten, met lange stokken geslagen, met stenen gegooid en gescholden. Antifascistische tegendemonstranten krijgen pepperspray in hun gezicht. De betogers zijn zwaarbewapend. Ze trekken op als milities, met automatische geweren, helmen, kogelvrije vesten en schilden.
De confrontaties braken uit tijdens een "Unite the Right" protest vanwege de beslissingen van de lokale overheid om een standbeeld van Robert E Lee te verwijderen, een legeraanvoerder van de geconfedereerde Staten tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865). De Amerikaanse president Donald Trump slingerde er nadien een tweet uit waarin hij het geweld in Charlottesville veroordeelde.
We ALL must be united & condemn all that hate stands for. There is no place for this kind of violence in America. Lets come together as one!
Daarna plaatste hij een nieuwe tweet waarin hij de confrontaties, die plaatsvonden rondom de universiteit, 'droevig' noemt.
Am in Bedminster for meetings & press conference on V.A. & all that we have done, and are doing, to make it better-but Charlottesville sad!
Dit kwam de president op veel kritiek te staan, omdat hij niet specifiek genoeg is geweest. Hij veroordeelde niet met naam en toenaam de witte racisten en extreemrechtse groeperingen. Verschillende leden van de Klu Klux Klan namen deel aan de protesten, net als verschillende alt-rechtse bewegingen en milities.
Trump is herhaaldelijk bekritiseerd vanwege het aanwakkeren van raciale spanningen in zijn land, door zijn retoriek over immigranten en zijn belofte een muur op de grens van de VS en Mexico te bouwen.
We ALL must be united & condemn all that hate stands for. There is no place for this kind of violence in America. Lets come together as one!
De kritiek op het uitblijven van een duidelijke afkeuring uit het Witte Huis kan de komende dagen een probleem worden voor Donald Trump. De conservatieve kritiek op Trump is groot. Senatoren als Marco Rubio, Tim Scott en Ted Cruz hebben Trump opgeroepen extreem-rechts scherp te veroordelen. John McCain noemde de rellen „een confrontatie tussen onze betere engelen en slechtste duivels”.
De grootste demonstratie van extreem-rechts in de Verenigde Staten sinds decennia is ook een van de bloedigste politieke bijeenkomsten sinds vele jaren. Er zijn drie doden en tientallen gewonden gevallen. De man die op de groep anti-fascisten inreed was 20 jaar oud. Deze terroristische daad was volgens de politie vooraf goed voorbereid. Op mysterieuze wijze stortte een politiehelikopter neer, waarbij twee inzittenden overleden. De politie zegt dat dit een directe relatie met de demonstratie heeft. Op welke manier, is niet gezegd.