Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Transparante zorgkosten schelen consumenten honderden euro's

  •  
25-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Money
Transparante tarieven van zorgverzekeraars en ziekenhuizen. Met de actie #watkostmijnzorg roept de Consumentenbond op tarieven openbaar te maken, zodat voor consumenten duidelijk wordt wat de zorg precies kost. Transparantie in de tarieven zou consumenten tot honderden euro’s per behandeling kunnen schelen, stelt de bond.
Uit onderzoek van de bond zelf blijkt dat de prijs voor een behandeling sterk kan verschillen, afhankelijk van de verzekeraar en de zorginstelling. Zo kan het ook voorkomen dat twee patiënten met verschillende verzekeraars voor dezelfde behandeling in hetzelfde ziekenhuis verschillende prijzen betalen.

Eerste stappen

Lang niet alle verzekeraars en ziekenhuizen hebben hun tarieven openbaar gemaakt. De grote verzekeraars VGZ, CZ en Menzis en zes ziekenhuizen hebben dat wel gedaan. ‘De grootste verzekeraar, Zilveren Kruis, maakte 25 september bekend meer tarieven openbaar te hebben gemaakt. Dat is een goede ontwikkeling, maar op het eerste gezicht blijven zij nog wel achter met het aantal en soort tarieven dat ze vrijgeven. We zijn er dan ook nog lang niet,’ vertelt Bert Combée, directeur van de Consumentenbond.

Toezichthouder

Edith Schippers , minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, gaf in 2016 opdracht om de prijzen van zorg transparanter te maken. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet er op toezien dat verzekeraars en zorginstellingen dit doen en eventueel ingrijpen. Tegelijkertijd moet de NZa een ‘gestructureerd traject ontwerpen voor een stapsgewijze openbaarmaking van alle prijsgegevens’. Over het algemeen is de NZa tevreden over hoe verzekeraars hun taken uitvoeren, zo blijkt uit hun rapport over 2016.

Deadline

Vanaf 1 januari 2018 moeten alle tarieven voor consumenten toegankelijk zijn. ‘Dat lijkt ons een realistische deadline,’ stelt woordvoerder Babs van der Staak van de Consumentenbond, ‘als sommige verzekeraars en ziekenhuizen hun tarieven nu al kunnen vrijgeven, moet dat uiterlijk 1 januari ook kunnen.’
Om zorgkosten te vergelijken staat een rekenhulp op de site van de Consumentenbond.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.