PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Schandalen rondom seksueel misbruik breiden zich als olievlek uit over wereld van hulporganisaties
Het is de week van de schandalen rondom seksueel misbruik en intimidatie bij hulporganisaties. Hoewel de problemen al veel langer spelen, is nu het moment dat alles naar buiten komt. Het begon allemaal met het schandaal bij Oxfam en dat lijkt nu een beweging in gang te hebben gebracht. Minister Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) roept Nederlandse hulporganisaties op openheid van zaken te geven en mogelijke misstanden direct te melden.
Oxfam
Na berichtgeving van de Britse krant
The Times
bleek dat Oxfam in een intern rapport seksfeesten - met mogelijk minderjarigen - organiseerde op Haïti, waarmee de slachtoffers van de ramp werden uitgebuit in 2010 en 2011.
Het lijkt erop dat de Belgische ex-Oxfam-chef Roland Van Hauwermeiren jarenlang seks heeft gehad met een minderjarig meisje voor geld. Zo kon zij haar baby voeden. Van Hauwermeiren beloofde haar gouden bergen, die nooit zouden komen.
Oxfam Groot-Brittannië, dat verantwoordelijk was voor de medewerkers in Haïti, kreeg al in 2011 signalen over wangedrag. Na intern onderzoek werden enkele medewerkers ontslagen, maar de autoriteiten in Haïti werden niet op de hoogte gesteld.
Haïti heeft de vergunning van hulporganisatie Oxfam Groot-Brittannië tijdelijk ingetrokken. De Britse tak van Oxfam mag daardoor gedurende het onderzoek naar seksueel wangedrag van zijn medewerkers niet actief zijn in het land. Dat onderzoek gaat zo'n twee maanden duren.
Plan International
Medewerkers van hulporganisatie Plan International, het voormalige Foster Parents Plan, hebben kinderen seksueel misbruikt. Recent zijn er zes gevallen van seksueel misbruik geweest, één door een werknemer en vijf door vrijwilligers en medewerkers van partnerorganisaties. De zes zijn direct ontslagen, schrijft directeur Monique van 't Hek van Plan Nederland in een brief aan donateurs.
Dit gebeurde in de periode van 1 juli 2016 tot 30 juni 2017. Vijf van de zes ontslagen medewerkers hebben zich volgens de brief schuldig gemaakt aan een strafbaar feit. Tegen hen is aangifte gedaan. Er waren geen Nederlandse medewerkers van Plan International bij het misbruik betrokken.
Plan International heeft inmiddels gereageerd op het schandaal. In een reactie schrijft de organisatie: '
Al onze medewerkers zetten zich in om het leven van anderen te verbeteren. Kinderen en jongeren – en in het bijzonder meisjes – op de best mogelijke manier beschermen tegen ongepast gedrag is voor ons absolute prioriteit. Toch moeten we met grote spijt vaststellen dat er ook in onze internationale organisatie onaanvaardbaar gedrag is voorgevallen. Dit toont aan dat we nooit voorzichtig genoeg kunnen zijn. We zijn vastbesloten om alle gedrag dat tot misbruik kan leiden uit te bannen.'
Artsen Zonder Grenzen
En ook bij hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) zijn er grote problemen. Vorig jaar zouden daar 24 gevallen zijn geweest van seksueel misbruik of wangedrag. Zeven van deze gevallen vielen onder de verantwoordelijkheid van de Nederlandse afdeling van AZG. Vijf medewerkers zijn na een onderzoek ontslagen. Wereldwijd werden twintig medewerkers van de hulporganisatie ontslagen na meldingen van seksueel wangedrag.
'De meldingen die vorig jaar bij ons binnenkwamen, gaan uitsluitend over wangedrag tussen collega's onderling, dus niet tussen medewerkers en patiënten. Binnen onze organisatie werken 145 nationaliteiten. Het kan zijn dat iemand een bepaalde opmerking of blik van een collega onacceptabel vindt', aldus directeur Nelke Manders, van de Nederlandse afdeling van AZG.
Save the Children
En de laatste in het rijtje hulporganisaties is Save the Children. Vrijdagochtend komt het nieuws naar buiten dat Unicef-bestuurder Justin Forsyth zich bij zijn vorige werkgever Save the Children schuldig zou hebben gemaakt aan seksuele intimidatie. Hij zou ongepaste opmerkingen hebben gemaakt tegen vrouwelijke medewerkers. Ook zou hij opmerkingen hebben gemaakt over de kleding die zij aanhadden.
Volgens Forsyth zijn de opmerkingen die hij maakte niet de reden dat hij nu ontslag neemt, maar wil hij voorkomen dat het imago van Unicef beschadigd wordt en daarom stapt hij daar op.
'Misstanden direct melden'
Minister
Sigrid Kaag
van Ontwikkelingssamenwerking heeft de Nederlandse hulporganisaties opgeroepen mogelijk misbruik aan te pakken. In een brief schrijft ze ontwikkelingsorganisaties dat ze opening van zaken moeten geven en dat ze mogelijke misstanden direct moeten melden. Ook eist Kaag dat de organisaties maatregelen nemen om misbruik te voorkomen. Anders zetten ze hun subsidie op het spel.