PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Minister-president Mark Rutte is donderdagavond (Nederlandse tijd) op bezoek bij de Amerikaanse president Donald Trump. Handel is het hoofdthema van Rutte's Amerika-trip. De ontmoeting met Trump is onderdeel van de Nederlandse handelsmissie naar Boston. Naast de premier zijn ook minister Blok (Buitenlandse Zaken) en Bruins (Medische Zorg en Sport) en vertegenwoordigers van 87 Nederlandse bedrijven aanwezig.
Na de ontvangst in The Oval Office krijgt Trump de D-day vlag overhandigd. Deze vlag hing op 6 juni 1944 op de achtersteven van het landingsschip Landing Craft Control 60 van de Amerikaanse luitenant Howard Vander Beek, zoon van een Nederlandse immigrant. De vlag werd in 2016 gekocht door Rotterdammer Bert Kreuk.
De eerste ontmoeting
Het is de tweede keer dat premier Rutte op bezoek is bij de Amerikaanse president. De eerste keer ging zijn bezoek niet onopgemerkt voorbij, omdat Rutte Trump onderbrak midden in een zin. "No, that's not positive."
Nederlands fregat naar Straat van Hormuz?
Het bezoek van Rutte aan de Verenigde Staten komt op een interessant moment. Namelijk vlak nadat de Amerikaanse president Nederland en andere bondgenoten officieel heeft verzocht een militaire bijdrage te leveren aan de controle over de Straat van Hormuz, een strategisch belangrijke vaarroute ten zuiden van Iran. De vraag is of Nederland bereid is een fregat die kant op te sturen.
Vandaag meldde Iraanse staatsmedia dat De Iraanse Revolutionaire Garde in de Straat van Hormuz een buitenlandse olietanker tot stoppen heeft gedwongen. De tanker met twaalf bemanningsleden zou gesmokkelde olie vervoeren naar buitenlandse klanten. Onduidelijk is waar de tanker vandaan komt en uit welk land de bemanningsleden komen.
De aanhouding van de tanker komt op het moment dat de spanningen tussen Iran en het Westen als maar groter worden. Begin deze maand werd een Iraanse tanker aangehouden bij Gibraltar. Dit schip zou op weg zijn geweest naar Syrië, terwijl internationale sancties dat verbieden.