Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Rotterdam plaatst obstakels in binnenstad tegen terreuraanslagen

  •  
29-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Witte de Withstraat
Om terreuraanslagen te voorkomen, zet de gemeente Rotterdam op een aantal drukke plekken in de stad obstakels neer. Het gaat om uitgaansgebieden, zoals de Witte de Withstraat en de Meent. Ook bij de huidige herinrichting van de Coolsingel worden dit soort ingrepen meegenomen. Dat meldt het Algemeen Dagblad woensdag.
"Deze locaties hebben veel horecagelegenheden met terrassen die direct aan de openbare weg grenzen. Hierdoor zijn deze plaatsen kwetsbaar wanneer er veel publiek aanwezig is", zegt een woordvoerder van de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb . Het moge duidelijk zijn waartoe de obstakels dienen: " Die moeten het inrijden van voertuigen over het trottoir bemoeilijken. De beide straten worden daarbij niet afgesloten voor het verkeer.’’
Vorige week schreven we al over de plannen van de Australische regering om in drukke steden obstakels te plaatsen om terroristische aanslagen met een busje te bemoeilijken. Dat besluit werd genomen kort na de dodelijke aanslag in Barcelona . En ook in onze hoofdstad maakt men zich zorgen.  Amsterdamse winkeliers denken dat betonblokken winkelen veiliger maakt in de binnenstad. Ondernemers in de Kalverstraat hebben hun  zorgen geuit  tegenover de gemeente en gevraagd extra veiligheidsmaatregelen te nemen.

Schijnoplossing

Wij vroegen onze lezers wat zij van het plaatsen van obstakels in drukbezochte gebieden ter voorkoming van terroristische aanslagen vinden. De stand in deze poll laat aan duidelijkheid niet te wensen over. Maar liefst 75% van de respondenten vindt dat obstakels er mogen komen. 
poll obstakels in binnensteden nederland
Misdaadverslaggever Peter R. de Vries is van mening dat het plaatsen van obstakels een schijnoplossing is. Als terroristen niet met een busje of een ander voertuig aanslagen kunnen plegen, vinden ze immers wel weer andere manieren om toch dood en verderf te zaaien. Maar belangrijker nog: hulpdiensten, zoals de brandweer en ambulances kunnen ook niet goed meer stadsdelen bereiken die door obstakels worden afgesloten. Op Twitter laat hij zijn ongenoegen blijken.
De schijnoplossingen slaan toe.... Totdat straks ambulances, brandweerauto's e.d. nergens meer bij kunnen. https://t.co/MI76nPztUu
In Australië en Rotterdam zijn er dus reeds plannen voor het plaatsen van obstakels, bij het Europees Parlement zijn al betonblokken geplaatst, deze zijn echter vermomd als plantenbakken. 
De betonblokken rond het EP kregen een vermomming als plantenbak en t wachthuisje is bemand. Welkom terug. pic.twitter.com/0Zvmb7GRo6
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.