PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Waarom drinken we alcohol terwijl we eigenlijk wel weten dat het niet goed voor ons is? Gezelligheidsdrinker Leo de Boer neemt in deze film zijn drankinname onder de loep en houdt ons daarmee een spiegel voor. Er is altijd wel een reden; hard gewerkt, een feestje, ter ontspanning. Tegelijkertijd is het gezondheidsadvies 0 glazen. Is er een tussenweg mogelijk?
Als experiment proberen we in de film samen met een aantal drinkers een maand te stoppen met drinken. Om te ervaren hoe makkelijk of moeilijk dat is - en waardoor dat komt. Hoe werkt dat ontkenningsmechanisme waardoor we ‘gezellig’ blijven drinken?
Wil je meedoen? Meld je dan op info@defamilie.net o.v.v. ROES of bel naar 020 – 66 333 03 en vraag naar Yaël.
Achtergrond
ROES is een coproductie van De Familie Film & TV en VPRO
Ruim 80% van de Nederlanders drinkt. Alcohol is zo ontzettend gewoon geworden dat we er bijna niet meer bij stilstaan. Hoorde drinken vroeger vooral bij een feestje, nu heffen we het glas bij elke emotionele gelegenheid, of we nu iets te vieren of juist verdriet hebben. Thuis, bij het eten of op de bank voor de TV, blokje kaas, glaasje wijn. Omdat we het verdiend hebben na een dag hard werken. Voor veel mensen is alcohol een gezellige huisvriend geworden die we ontzettend zouden missen als hij niet meer langs zou komen. Drank is bovendien echt overal te krijgen, en als je met vrienden bent wordt het bijna als asociaal ervaren als je niet meedoet.
Alcohol is ná roken de meest vermijdbare doodsoorzaak, maar daar worden wij niet zo serieus voor gewaarschuwd zoals bij roken. Sinds de roker tot paria is verklaard, wordt roken steeds verder teruggedrongen. Maar alcohol heeft veel meer dan roken een enorm effect op onze omgeving, op de maatschappij; denk aan de drie miljard die het ons volgens onderzoeken als maatschappij jaarlijks kost. En de kwalijke rol die het speelt bij 35% van alle gevallen bij de Spoedeisende Hulp. Of bij het merendeel van dodelijke ongelukken. Of bij 40% van alle ziekteverzuim - als je dat uitdrukt in geld kom je op nog veel meer dan die 3 miljard... Om het dan maar niet te hebben over de 80% van het (huiselijk) geweld, ontspoorde relaties, scheidingen en (seksuele) intimidatie die alcohol gerelateerd zijn. Dus hoezo gezellig…?
Leo de Boer zat vrijdagavond bij PAUW. Hij ging met onder andere staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in gesprek over het Preventieakkoord. Dat akkoord moet ervoor gaan zorgen dat Nederlanders in de toekomst veel gezonder gaan leven dan wij nu doen.