Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Risico’s van verwarde personen niet goed in beeld bij zorgverleners

  •  
18-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
Verwarde persoon
Volgens de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) zijn de mogelijke gevaren die verwarde personen met zich meebrengen vaak niet duidelijk genoeg voor zorgverleners. Dat stelt de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) in een nieuw rapport. Door slechte samenwerking van de verschillende instanties die zich bekommeren om verwarde personen is het lastig om in te schatten hoe gevaarlijk een verward persoon is voor zichzelf en diens omgeving.  Hoewel dit onderzoek losstaat van het rapport over de behandeling van Michael P., de moordenaar van Anne Faber, zijn de conclusies vergelijkbaar. 

Betere communicatie

Volgens de OVV moeten zorgverleners beter met elkaar in contact staan. Dit kan bijvoorbeeld door een gezamenlijk budget voor de zorgverleners en groepsoverleg tussen de instanties (bijvoorbeeld psychiaters en de ggz). Ook moet er beter geluisterd worden naar de inbreng van mensen in de directe omgeving van een verward persoon. Op die manier is het voor de zorginstellingen makkelijker om op de hoogte te blijven van de staat waarin een verward persoon verkeerd.

Toename ongelukken

Van de ruim 300.000 mensen in Nederland met een psychische stoornis vormt iets minder dan tien procent een risico voor zichzelf en zijn omgeving. Deze mensen hebben goede, aandachtige zorg nodig, omdat zij vaak kampen met meerdere psychische problemen tegelijkertijd. In het rapport van de OVV wordt bijvoorbeeld het ongeluk benoemt waarin een man een auto stal en een andere auto aanreed. Daarbij overleed een peuter.

Concrete voorbeelden

Het meest bekende voorbeeld is de zaak van Anne Faber, wiens moordenaar Michael P. ook al bij verschillende zorginstellingen bekend was vanwege zedendelicten. Afgelopen maandag zaten de vader en oom van Anne aan tafel bij Pauw. Zij spraken ook over het feit dat de zorginstelling te weinig wist over Michael P en dat als de zorgverleners meer op de hoogte waren geweest, de dood van zijn dochter misschien voorkomen had kunnen worden. Volgens vader Wim Faber zijn niet alleen de zorginstellingen, maar ook de politici niet goed genoeg op de hoogte. “Pijnlijk duidelijk maakt dat er - naar mijn idee - te veel in abstracties wordt gesproken. [...] De indruk bestaat bij mij dat ze niet goed op de hoogte zijn van de feiten.” Aldus Wim Faber.
Wilt u het complete gesprek met Wim en Hans Faber terugkijken? Kijk dan hieronder.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor