Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Regering bereid 'onorthodoxe maatregelen' te nemen in aanpak zware criminaliteit

  •  
19-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
221 keer bekeken
  •  
APB Mark Rutte
Op dag twee van de Algemene Politieke Beschouwingen geeft premier Mark Rutte antwoord op alle vragen die op dag één werden gesteld. De minister-president begint met het condoleren van de nabestaanden van advocaat Derk Wiersum. Daarna start een debat over de aanpak van zware drugscriminaliteit in Nederland.

Wie is de baas: de regering of de mocro maffia?

Geert Wilders wil weten van Rutte wie de baas is in Nederland. De regering of de mocro maffia. De PVV-leider somt voorbeelden van zware ondermijning op, zoals de moord op de kroongetuige, de raketaanslag op de redactie van Panorama, de onthoofdingszaak in Amsterdam en bedreigde journalisten.

De premier noemt de strijd die wordt gevoerd 'uiterst complex'. "Het is een veelkoppig monster. En ja, wij zijn het gezag in Nederland. Maar onze tegenstander maakt het ons wel moeilijk," zegt Rutte. Hij wijst erop dat er duizenden mensen bij politie en justitie bezig zijn om de misdaad te bestrijden.

De premier wil benadrukken dat er géén Marokkanenprobleem is in Nederland. Volgens Rutte is er een probleem met de mocro maffia, niet met Marokkanen. Wilders is het daarmee oneens: "Die criminelen komen niet uit Noorwegen," zegt de PVV-leider.


Verantwoordelijkheid van de gebruiker

Het debat gaat daarna verder over de vraag (onder andere Gert-Jan Segers en Wilders) wat de regering concreet gaat doen om deze zware criminaliteit aan te pakken. Wat de overheid gaat doen om "deze oorlog te winnen"? Volgens Rutte trekt de regering extra geld uit om ondermijning aan te pakken en crimineel vermogen af te pakken. Daarnaast zullen de bevoegdheden van politie en justitie worden uitgebreid.

PvdA-leider Asscher vraagt de premier extra geld toe te zeggen voor de uitbreiding van de politiecapaciteit. Volgens Asscher is het een vaststaand feit dat er te weinig agenten en rechercheurs zijn. "De gemeenten zeggen ons dat er een gebrek is aan politiecapaciteit. Er zijn te weinig rechercheurs en politiemensen, dat weten we. Kan Rutte nu toezeggen dat er meer politiecapaciteit komt?" Rutte geeft er geen concreet antwoord op. "Dit lossen we nu niet op met een pot geld. Dit kabinet investeert al in de politie, er gaat extra geld naartoe."

Vervolgens stipt Rutte ook nog maar eens de verantwoordelijkheid van de drugsgebruiker aan. Volgens hem zijn alle mensen die wel eens een pilletje gebruiken op een festival "onderdeel van de keten" die oorzaak zijn van de problemen met criminaliteit in Nederland. Het probleem is groter dan alleen Amsterdam, zegt Rutte. Er zijn ook mensen in Brabant die onder druk worden gezet om een wietplantage te beginnen. "Wij willen hen laten weten dat we hen steunen om aan de goede kant te komen staan."

Rutte bereid 'onorthodoxe maatregelen' te nemen

De premier reageert op de plannen vanuit de Tweede Kamer om criminaliteit aan te pakken, CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma wil bijvoorbeeld een speciale drugseenheid bij de politie, desnoods versneld via een noodwet. De premier lijkt daar ook wel wat in te zien. Hij zegt dat hij bereid is om op korte termijn 'onorthodoxe maatregelen'.


Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.