De Raad wijst Defensie in zijn rapport op een tweetal tekortkomingen. Aan de ene kant was het munitiebeheer onvoldoende, evenals de daarbij behorende kennis en kunde, waardoor de granaat in de schokbuis tot ontploffing kon komen. Aan de andere kant waren de middelen voor de behandeling van het derde zwaargewonde slachtoffer ondermaats. Het Togolese ziekenhuis waar de militair werd behandeld, voldeed niet aan de Nederlandse maatstaven.
Leren van fouten
De OVV ziet onvoldoende motivatie binnen Defensie om te leren van het ongeval. Minister Hennis wordt aanbevolen om van de krijgsmacht een actief lerende organisatie te maken. Het ministerie zou bovendien moeten heroverwegen of het zinvol is om Nederlandse militairen op internationale vredesmissies te sturen.
Rutte
Minister Hennis, hoewel demissionair, is politiek verantwoordelijk voor het ongeval. Voor de camera van de NOS zegt ze niet te willen aftreden, maar te willen optreden, om zo herhaling te voorkomen.
Premier Rutte heeft vertrouwen dat de minister zich zonder zijn hulp kan verdedigen. Over aftreding liet hij zich donderdag niet uit.
Opstelten & Teeven
Politiek commentator
Xander van der Wulp
noemt de reactie van minister Hennis een ‘politieke klassieker’. De uitspraak ‘niet aftreden maar optreden’ werd in 2013 al door de toenmalige minister Opstelten en staatssecretaris Teeven gebruikt.
Hennis haalt politieke klassieker uit de kast: Ik wil zorgen dat zoiets als dit niet meer gebeurt. Niet aftreden, ik wil optreden.
#OVV
pic.twitter.com/Yd8DwKtyrq