Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Psychische klachten onder jongeren afgelopen tien jaar toegenomen

  •  
28-10-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
628 keer bekeken
  •  
stress 1

De psychische gezondheid van jongeren is afgelopen tien jaar achteruitgegaan. Dat stelt het RIVM, naar aanleiding van onderzoek van het CBS. In 2018 is het aandeel jongeren met psychische klachten in tien jaar met 7 tot 8 procent gestegen. Uit onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) blijkt ook dat in deze generatie ongeveer één op de drie jongeren een verhoogde kans heeft op een burn-out. Dit is een groot verschil met de werkende, gezonde generatie boven hen: daar heeft ongeveer één op de zeven mensen een hoge kans op een burn-out. 

De LSVb en studentenpsychologen trokken in 2016 al aan de bel, toen zij merkten dat de wachtlijsten voor psychische hulp in het hoger onderwijs te lang werden. Ook in 2019 is de vraag naar psychische hulp onder jongvolwassen studenten zo hoog, dat de wachttijd voor therapie kan oplopen tot zeven maanden of zelfs een jaar. Volgens de psychologen is de vraag naar hulp groter geworden, omdat studenten sneller moeten afstuderen. Door de invoering van het leenstelsel is de druk op studenten hoger geworden om op tijd af te studeren en de schulden binnen de perken te houden.

Financiële zorgen en prestatiedruk

Volgens onderzoek van de vakbond en het RIVM geven ook jongvolwassenen zelf aan dat veel van hun psychische klachten veroorzaakt worden door verhoogde prestatiedruk en de afschaffing van de basisbeurs. De financiële zorgen, en de werkdruk die daardoor verhoogd wordt, zijn volgens de LSVb voor veel jongeren onhoudbaar geworden sinds de afschaffing van de studiefinanciering. Uit het onderzoek blijkt ook dat drie op de vier studenten zich vaak tot heel vaak emotioneel uitgeput voelen.

De helft van de lenende studenten voelt zich daarnaast, volgens onderzoek in opdracht van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), minstens een dag per week extreem vermoeid. Het aantal niet-lenende studenten die dit ervaren, is ongeveer tien procent lager. Een derde van de studenten geeft ook aan dat hun psychische gezondheid achteruit is gegaan, sinds de invoering van het leenstelsel. 

Overvolle agenda’s

Jongeren kiezen tegenwoordig niet voor niets voor een volle agenda. Volgens het ISO is de arbeidsmarkt de afgelopen jaren veranderd. De verwachtingen van jongeren zijn veel hoger dan twintig jaar geleden. De hoge werkloosheid, prestatiedruk door veeleisende banen, het leenstelsel. Er zijn niet alleen minder beschikbare banen, de eisen die een werkgever stelt aan nieuwkomers zijn ook hoger. Onder jongeren heerst een tirannie van perfectie: alleen de jongeren met de hoogste cijfers, meest uitgebreide cv’s en leukste sociale levens kunnen het maken in deze wereld.

Niet alleen burn-outs, maar ook andere psychische aandoeningen, zoals depressies, angst- of paniekstoornissen komen steeds vaker voor in Nederland. Helaas wordt er volgens het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport te weinig over deze gevoelens gepraat. Staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis (CU) wil dat alle psychische klachten, waaronder burn-outs en angstaanvallen, bespreekbaar worden in Nederland. Er heerst volgens hem niet alleen een taboe op de psychische klachten van jongvolwassenen, maar ook van veel andere generaties. Daarom start hij de campagne ‘Hey! Het is oké, maak het bespreekbaar’. Vanavond bij PAUW vertelt hij over zijn actie. Kijk voor meer informatie over de campagne op www.heyhetisoke.nl.

Heb je last van burn-outklachten of depressieve gevoelens? Praat erover! Je kunt terecht bij MIND Korrelatie, zij kunnen je helpen met psychische klachten. De stichting is ook telefonisch bereikbaar via 0900-1450.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor