Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Premier Boris Johnson?

  •  
18-06-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Boris Johnson
Hoewel Boris Johnson afwezig was bij het eerste televisiedebat tussen de kandidaten voor het premierschap, staat hij nog steeds op de eerste plaats wanneer het aankomt op stemmen. Tijdens de eerste stemmingen haalde Johnson 114 van de 313 stemmen. Sindsdien zijn er van de tien kandidaten nog zes over. Wordt Boris Johnson de nieuwe premier? Mogelijk wel. Daarom hebben we hier kort uiteengezet waar de controversiële politicus voor staat.

Brexit

Één van de grootste speerpunten van Boris Johnson is zijn roep om een harde Brexit, met of zonder deal. Volgens Johnson moet het parlement niet langer beraadslagen, maar een keuze maken en zich daaraan houden. Als het aan Johnson ligt, gaat het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober de Europese Unie verlaten, ook zonder deal. Verder heeft hij aangegeven dat hij de Brexit-rekening van ca. 40 miljard pond, een bedrag waar interim-premier Theresa May mee akkoord ging, niet zal betalen tenzij er een betere deal voor het Verenigd Koninkrijk aan vastzit. Philip Hammond, Britse minister van financiën, zegt dat dat geen optie is: ze zullen hun verplichtingen moeten nakomen.
Toen Johnson zich verkiesbaar stelde als nieuwe premier, liet hij in een speech weten dat hij niet koerst op een “no deal outcome”, maar dat het Verenigd Koninkrijk zich er op moet voorbereiden dat dat inderdaad het meest waarschijnlijke scenario zal zijn. Toen hem gevraagd werd of ook hij zou aftreden in het geval dat Brexit nogmaals de deadline mist, gaf hij geen commentaar. Hij liet enkel weten het volste vertrouwen te hebben in een succesvolle afloop.

Ierse Grenzen

Een veelbesproken vraagstuk rondom Brexit is de grens tussen Noord-Ierland (onderdeel van het Verenigd Koninkrijk) en de Ierse Republiek (soeverein onderdeel van Europa). Volgens Boris Johnson is dat een probleem voor ná Brexit, niet daarvoor. Het probleem ligt in het feit dat Groot-Brittannië geen grenzen deelt met de EU, maar het Verenigd Koninkrijk wel. Een harde grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek zou ervoor kunnen zorgen dat oude problemen nogmaals opwaaien.
De oude grens tussen de twee Ierlanden werd in 1998 opgeheven als resultaat van het Goedevrijdagakkoord. Dit betekende het einde van een decennialang bloederig conflict. Controles, gewapende grenswachten en hoge hekken verdwenen. Een harde Brexit zou kunnen betekenen dat de oude harde grens weer terugkomt. Ook zou het betekenen dat import en export aan de grens tussen de twee landen gecontroleerd moet worden.  
Johnson heeft aangegeven dat hij een terugkeer naar de oude grenzen onnodig vindt. Volgens hem moet het mogelijk zijn om de status quo te behouden. Het is echt nog maar de vraag of dat daadwerkelijk zo simpel zal zijn.  

Het publiek

Johnson is mogelijk de meest polariserende politicus in het Verenigd Koninkrijk. Hij heeft weinig vrienden in het parlement, maar blijft razend populair onder partijgenoten. Zijn onorthodoxe aanpak en kijk op de politiek heeft hem bij zowel vriend als vijand vervreemd. Ook het publiek weet niet wat ze van hem moeten vinden. Volgens een peiling van YouGov tussen 2018 en 2019, heeft slechts 31 procent van de Britse bevolking een positieve mening over Boris Johnson. Daartegenover is 47 procent negatief, en noemt 19 procent zichzelf neutraal. Niet overweldigend positief, maar ook niet overweldigend negatief dus. 
Sinds de opkomst van de Amerikaanse president Donald Trump is Johnson vaak de “Britse Trump” genoemd. Tijdens het staatsbezoek van Trump aan het Verenigd Koninkrijk begin juni, liet hij weten Boris Johnson een goede kandidaat te vinden. Een bezoek van Trump aan Johnson werd door de laatste echter afgewezen vanwege onbekende redenen. Desalniettemin lijkt het erop dat de twee heren het goed met elkaar kunnen vinden. 
Mocht Johnson premier worden, dan is aan hem de monumentale taak om Brexit tot een goed einde te brengen. Johnson zelf lijkt er veel vertrouwen in te hebben. Volgens sceptici heeft hij niet alleen het lot van Brexit in handen, maar ook het lot van de Conservatieven. Mocht Brexit nogmaals vertraagd worden of zelfs niet doorgaan, zou dat desastreus zijn voor de partij.
Vandaag zullen de Conservatieven nogmaals stemmen op hun favoriete kandidaten. Elke kandidaat moet minstens 10 procent van de stemmen krijgen om door te kunnen gaan naar de volgende ronde. Dat zal doorgaan totdat er nog maar twee over zijn, waarna de circa. 160.000 leden van de Conservatieven een maand lang de tijd hebben om per brief de nieuwe premier te kiezen. Tot nu toe lijkt het erop dat Johnson zonder al te veel moeite zal gaan winnen.

Bekijk hier het gesprek met Suse van Kleef en Vanessa Lamsvelt over het aftreden van Theresa May

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor