Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Precies 40 jaar geleden: de Molukse kaping begint

  •  
23-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
314 keer bekeken
  •  
trein
Vandaag precies 40 jaar geleden kaapten gewapende Molukkers een trein vlakbij De Punt en een basisschool in Bovensmilde. 54 passagiers, 105 leerlingen en vijf leraren werden twintig dagen lang gegijzeld. Gisteren werd de documentaire Wij willen leven van Coen Verbraak bij de VARA uitgezonden op NPO2. Vorige week waren hij en twee gegijzelden van de school nog te gast bij Pauw.
Voor de Molukse jongeren was het een wanhoopsdaad. Een schreeuw om aandacht. Hun ouders vochten voor Nederland in de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. Na de oorlog lukten het de Molukkers niet een eigen staat te stichten en werden ze opgevangen door Nederland, met de belofte zo snel mogelijk terug te kunnen keren. Zo snel mogelijk werd nooit.
Evert van der Vliet was hoofdmeester op de basisschool. Hij begreep de frustratie van de Molukkers, maar begrip voor de acties zal hij er nooit voor hebben: “Ik ben er nog steeds woedend over. Onschuldige kinderen gijzelen, dat doe je godverdomme toch niet?” De gegijzelden zijn flink beschadigd. Gonda Boersma was toentertijd leerling: “Ik was altijd een vrolijke meid die alles durfde. Ik was uit school gekomen en ik durfde niets meer en ik heb dertig jaar m’n mond gehouden.”
Ook in de trein waren de spanningen hoog. “Een dag had een van die jongens een briefje op de deur gehangen met ‘Morgen zijn jullie allemaal dood’.” vertelt Hendrien Maat, een van de passagiers. Annie Brouwer-Korf mocht de trein van de kapers eerder verlaten, omdat ze zwanger was. “Je gaat het kind toch wel Trijntje of Gijs (van ‘gijzeling’ red.) noemen, hè?” werd nog gevraagd door een van de kapers.
Op 11 juni 1977 werden de trein en de school bevrijd. De ministeries van Veiligheid en Justitie en Defensie maakten deze schematische weergave van de bevrijding van de trein:
Wij willen leven biedt een aangrijpende inkijk van de kapingen door de ogen van de betrokkenen. Kijk hier de documentaire van Coen Verbraak terug.
Meer bijzondere interviews zien? Klik hier.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor