Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Bloggers over Amerika kiest: Post- Election Apprentice

  •  
30-11-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
Linda1
Donald Trump wordt de nieuwe president van de Verenigde Staten. Wat vinden Amerikanen hiervan? Een aantal Nederlanders die in de VS zijn bloggen, vloggen en fotograferen voor de website van Pauw. Het gaat om Nederlanders die in de VS wonen of Nederlanders die daar zijn om campagne te voeren. Van L.A. tot New York. Van Chicago tot Alabama en Montana. Wat maken ze mee in hun staat en hun straat? 
Post- Election Apprentice
Door: Linda Sterckel-Delno in Chicago
Drie weken na de verkiezingen is Amerika nog steeds in een post election depression. Mensen blijven verdeeld en de ‘conspiracies’ zijn ook nog volop in gang. Zou het systeem toch rigged zijn, zoals Trump tijdens zijn campagne beweerde en gaat de recount dat bewijzen? Heeft Trump de popular vote toch gewonnen omdat volgens hem miljoenen illegalen hebben gestemd?
Post election lijkt er maar weinig veranderd. Trump leidt de show en de headlines. Wie gaat deel uitmaken van zijn kabinet? Het valt niet te ontkennen dat de manier waarop Trump zijn kabinet kiest veel lijkt op zijn programma The Apprentice . Drama en show zijn verbonden met Trump. Hij twittert en teased dat alleen hij weet wie de finalisten zijn. Journalisten staan dagelijks in de lobby van Trump Tower zodat wij thuis kunnen zien wie er bij Trump in de ‘board room’ mag komen. De nieuwszenders speculeren druk mee: wordt het Mitt Romney, David Petraeus of toch Giuliani voor de meest prestigeuze positie van Secretary of State?
Terwijl Trump druk is met het kiezen van zijn kabinet heeft Jill Stein van de Green Party een recount aangevraagd in de 3 swingstates; Wisconsin, Pennsylvania en Michigan. Niet zozeer omdat zij denkt dat Clinton wellicht toch als winaar uit de bus komt maar omdat zij het kiessysteem ter discussie wil stellen. Het is dus eigenlijk meer een audit/onderzoek om zeker te weten dat het systeem waterdicht is.
Ambtenaren in deze staten zijn natuurlijk niet blij met een recount, niet alleen omdat het duur is maar ook de integriteit van de staat ter discussie stelt. Wisconsin heeft de claims van Stein ongegrond genoemd. Mark Thomson, voorzitter van de kiescommisie, zegt zelfs dat hij zeker weet dat zij eventuele illegal votes of votes van overledenen niet hebben meegeteld.
Het is echter onduidelijk of elk van de drie staten in staat is om hun hertellingsresultaten aan te leveren voor de deadline van 13 december. En mochten zij deze datum missen, dan lopen zij het risico dat de electoral votes niet tellen. De electoral college stemt officieel op 19 december.  Clinton zou in alle 3 de staten moeten winnen om alsnog tot president te worden gekozen, iets wat onwaarschijnlijk lijkt, maar een prestatie zou zijn die nog nooit eerder is vertoond in de geschiedenis van de Amerikaanse presidents- verkiezingen.
New Yorkers die na de shock van de verkiezingsuitslag behoefte hebben aan een uitlaatklep kunnen op ‘Union Station’ hun gevoel delen door dit op een post-it te schrijven en op de muur te plakken zonder in discussie te raken met anderen. En dan is er toch nog verbondenheid zonder dat we het met elkaar eens hoeven te zijn.
Post it
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.