Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Pauw & Jinek naspelen tegen radicalisering

  •  
04-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
102 keer bekeken
  •  
Pauw & Jinek
Op deze drie Rotterdamse scholen spelen leerlingen Pauw & Jinek na om radicalisering en polarisatie tegen te gaan. En dat blijkt de werken, schrijft de Volkskrant.
"Op het Carré College (VMBO) in Rotterdam wordt Pauw & Jinek nagespeeld. Het gaat er professioneel aan toe. Khalid Haddouti (15) is de presentator, Othman Darnoun (16) gast aan tafel. Andere leerlingen vormen het publiek. Er zijn ook straatinterviews gehouden."
"Denderende onderwerpen komen langs. Over een 'donkere man' die een broodje at in de bus en vervolgens door de politie hardhandig werd gearresteerd. Over leden van de Haagse rapgroep SFB (Strictly Family Business) die op beschuldiging van seksueel misbruik vastzaten in een Surinaamse gevangenis. Over internationaal terrorisme en 'de moslimban' van de Amerikaanse president Donald Trump", schrijft de Volkskrant.
Naast Carré en Het Zadkine heeft ook het Rotterdams Vakcollege de Hef meegedaan aan het project The Way We See dat radicalisering en polarisatie onder de leerlingen tegen moet gaan. Het wordt gefinancierd door de gemeente Rotterdam.
"We kunnen opvattingen die snel als radicaal worden beschouwd beter bespreken dan ze bij voorbaat als bedreigend wegzetten", zegt Faïrouz ben Salah, de bedenkster. Radicalisme is volgens haar ook een vorm van maatschappijkritiek. Door jongeren te laten praten in zoiets spannends als een talkshow voelen ze zich minder snel bedreigd of buitengesloten en gaan ze minder vaak over tot (verbaal) geweld, tekent de Volkskrant op uit de mond ben Salah.
Uiteindelijk deden Carré, het Zadkine en De Hef (scholen met gemengde leerlingengroepen) mee, zonder er de sticker radicalisering op te plakken. Zij integreerden de talkshows in hun lessen maatschappijleer of burgerschapskunde. Om, zeggen de docenten van de scholen, 'maatschappelijke bewustwording in gang te zetten, verschillende invalshoeken bespreekbaar te maken, mediawijsheid te bevorderen'. Idealiter wordt polarisatie daardoor tegengegaan: leerlingen kunnen zich beter in elkaar inleven.

Hier lees je meer nieuws & achtergronden van Pauw

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor