Paus Franciscus betreedt diplomatiek mijnenveld met bezoek aan Myanmar
• 27-11-2017
• leestijd 2 minuten
Maandag is paus Franciscus aangekomen in Myanmar voor zijn bezoek aan het land en buurland Bangladesh. Dit bezoek wordt beschreven als een diplomatieke koorddans. Dit komt vooral door de Rohingya-crisis die Myanmar verscheurde. De paus bezoekt de kleine katholieke gemeenschappen in de twee landen. Door de katholieken in Myanmar is de paus verzocht om niet over 'Rohingya' te spreken. De paus heeft voorafgaand aan het bezoek al wel gebeden voor de Rohingya, toch heeft die benaming in het land zelf een omstreden lading. De Rohingya worden in Myanmar niet erkend als aparte minderheid.
In september hield de president van Myanmar, Aung San Suu Kyi,
een toespraak
waarin zij het woord 'Rohingya' vermeed. Ze sprak enkel over 'moslims', maar dat is een grotere groep dan degene die zich als Rohingya identificeren.
Lastige positie
De paus bevindt zich in
een lastige positie
. Het is nog niet duidelijk of hij kritisch zal zijn op de regering van Myanmar. Tot nog toe heeft de katholieke kerk zich
nog niet kritisch uitgelaten
over de crisis in het land. Ook ziet de kerk president Suu Kyi als de enige mogelijkheid om Myanmar democratisch te houden, anders zou het land afzakken in een militaire autocratie. Wel is duidelijk dat dit geen routine bezoek was van de paus.
Hoofdrolspelers
Toch bestaat er het vertrouwen dat de paus rust zal brengen in de situatie.
Vluchtelingen hopen
dat er door de leider van de katholieke kerk een oplossing in beeld komt. De paus voert gesprekken met hoofdrolspelers in deze crisis. Maandag sprak hij al met generaal Min Aung Hlaing, die de leiding had over de vereffende acties tegen de Rohingya-minderheden van september. Het gesprek was achter gesloten deuren en het is niet duidelijk of de paus en de generaal over de vluchtelingen en voorafgaande militaire acties hebben gesproken.
Dinsdag zal de paus president Suu Kyi van Myanmar ontmoeten. Daarna zal meer bekend worden over het standpunt van de leider van de katholieke kerk.