Oud-Hollands klagen over het Nederlandsexamen
• 10-05-2017
• leestijd 2 minuten
De middelbare schoolexamens zijn weer begonnen. Traditiegetrouw begint het VWO met het gevreesde vak Nederlands. Na afloop wordt er massaal over geklaagd. Ook traditiegetrouw. In 2016 stond een uur na het Nederlands examen de klachtenteller van het LAKS al op 9.500. In totaal werd er vorig jaar een record geklaagd door de examinanten: 200.000 klachten kreeg het scholierencomité te verwerken. Tien keer zoveel als het jaar ervoor. Nu, een uur na het VWO-examen Nederlands en het HAVO-examen scheikunde ligt de site plat. Ook op Twitter druppelen de klachten binnen.
Voor de telefoon roodgloeiend stond bij de klachtenlijn, belden we ook nog even met het LAKS. Niet om te klagen, maar om even polshoogte te nemen. “Negen scholieren zitten alvast klaar om de VWO’ers en Havisten op te vangen zodra ze de examenzaal uitstappen,” laat de woordvoerder ons weten, “Ze nemen elke klacht in behandeling en spelen de gegronde klachten door naar het College voor Toetsen en Examens (CvTE) dat de examens maakt. In principe kunnen we niet veel doen aan klachten als ‘te lang’ of ‘te moeilijk’, maar als het er bizar veel zijn, zoals in 2016, worden ze door het CvTE meegenomen.”
Ten opzichte van vorig jaar zijn de scheikunde-examens minder moeilijk gemaakt en de wiskunde-examens korter. Ook bij Nederlands heeft het LAKS een belangrijke wijziging kunnen doorvoeren: “Vanaf dit jaar gaat het CvTE na het examen met een aantal Nederlands docenten om tafel. Nederlands is niet als 1+1 en dat is het. Het is ook een kwestie van interpretatie. Daarom kijken ze met de docenten naar de multi-interpretabele antwoorden op het correctievoorschrift voor eventuele aanpassing.” Deze antwoordenmodule komt normaliter direct na het examen online, maar zal nu pas vrijdag verschijnen.
Meer nieuws en achtergronden lezen? Klik hier.