Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Onderzoekers uit New York kunnen psychopaten herkennen aan hun muziekvoorkeur

  •  
26-09-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
631 keer bekeken
  •  
Hannibal Lecter
Wetenschappers van de New York University die onderzoek doen naar de muzikale voorkeuren van mensen, zijn erachter gekomen dat psychopaten liever naar rap luisteren, dan naar klassieke muziek. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de door Anthony Hopkin's neergezette Hannibal Lecter in de film Silence of the Lambs. Psychopaten houden niet meer of minder van klassieke muziek dan ieder ander, blijkt uit de studie.
In het onderzoek luisterden 200 mensen naar 260 nummers. De mensen die als psychopathisch zijn aangemerkt, waren de grootste fan van de nummer 1-hit No Diggity van Blackstreet en zij scoorden ook hoog op  Lose Yourself van Eminem.
Het onderzoeksteam van de universiteit benadrukt dat de resultaten uit hun onderzoek voorlopig en ongepubliceerd zijn, maar dat ze voldoende geïntrigeerd zijn door de resultaten om een omvangrijk onderzoek te gaan starten, waarin duizenden mensen binnen het psychopathiespectrum op hun muzikale smaken worden bevraagd.
Het onderzoeken van een tweede groep vrijwilligers zou kunnen betekenen dat de muzieknummers kunnen bijdragen aan het voorspellen van een psychopathische aandoening. Wat hun andere persoonlijkheidskenmerken ook mogen zijn, fans van The Knack's, My Sharona en Sia's Titanium behoren in ieder geval tot de minst psychopathische mensen, volgens het onderzoek.

Waarom dit onderzoek?

De onderzoekers hebben een serieus doel voor ogen: als psychopaten duidelijke en vaste voorkeuren hebben voor bepaalde liedjes, dan kunnen hun afspeellijsten worden gebruikt om ze te identificeren. 'De media schilderen psychopaten af als moordenaars die met bijlen in het rond zwaaien, maar in werkelijkheid zijn ze niet makkelijk te onderscheiden van mensen zonder psychopathische kenmerken; ze zijn niet zoals 'The Joker' in Batman. Ze zouden zomaar naast je kunnen zitten op werk, ze gaan op in de meerderheid. Ze zijn als psychologische donkere materie', vertelt onderzoeksleider Pascal Wallisch.
"Ethisch gezien is dit onderzoek heel precair"
Ongeveer 1 procent van de gewone bevolking voldoet aan de omschrijving van een psychopaat, maar in gevangenissen is dat percentage hoger. Daar heeft ongeveer 1 op de 5 mensen een psychopathische aandoening. Kent Kiehl, psycholoog verbonden aan de Universiteit van New Mexico, schat dat psychopaten de Amerikaanse regering zo'n slordige 460 miljard euro (390 miljard euro) kosten.
'Je wil niet dat deze mensen in posities terechtkomen waarin ze een hoop schade kunnen aanrichten', zegt Wallisch daarover. 'We hebben een manier nodig om ze te kunnen identificeren, zonder dat we afhankelijk zijn van hun medewerking of goedkeuring.' Ook zegt hij: 'Ethisch gezien is dit onderzoek heel precair, maar een psychopaat als baas hebben of een psychopaat in een machtspositie zetten is dat ook'.
Wetenschappers hebben al een genenpakket ontdekt dat vaker voorkomt bij psychopaten, maar deze genen kunnen nauwelijks als een voorspeller van de afwijking worden aangewezen. Ze lijken de aanleg voor empathie en agressie te kunnen aangeven, maar ze bepalen niet de acties van mensen. Ook hersenscans kunnen bepaalde tekenen uitlichten, zoals neurowetenschapper James Fallon ontdekte, toen hij de patronen van een psychopaat ontdekte in de anatomy van zijn eigen brein. Maar ook hieruit valt iemands gedrag niet te voorspellen. Zelfs al zou dat wel zo zijn: dan nog zou de politie niet op basis hiervan gevaarlijke individuen kunnen gaan oppakken om in hersenscanners te leggen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor