OM vervolgt tabaksindustrie niet
• 22-02-2018
• leestijd 3 minuten
Het Openbaar Ministerie (OM) ziet geen mogelijkheid in de vervolging van de tabaksindustrie. Bénédicte Ficq laat het er niet bij zitten en start een artikel 12-procedure. Donderdagochtend beoordeelde het OM de aangifte van Ficq tegen de tabaksindustrie. In
een persbericht
stelt het OM dat roken schadelijk is voor de gezondheid. M
aar het OM acht een succesvolle strafrechtelijke vervolging van de tabaksproducenten gezien de huidige wet- en regelgeving en jurisprudentie niet haalbaar.
Ficq klaagde samen met ruim dertig aangevers de tabaksindustrie aan wegen moord, doodslag, zware mishandeling en valsheid in geschrifte. Ficq zei in een interview in
de Volkskrant
dat 'de
sigarettenfabrikanten 'gewetenloze criminelen' zijn die opzettelijk mensen verslaafd maken.’
Dat roken verslavend is, is volgens het OM breed bekend bij iedereen die met roken begint. De tabaksproducenten bieden echter een legaal product aan, waarbij gebruiker op de gezondheidsrisico's gewezen wordt.
Ficq reageert in
een persverklaring op de beslissing van het OM. Ze zegt niet verrast te zijn door de uitspraak, omdat ‘De tabaksindustrie al 30 jaar bezig is met het neerzetten van een bepaald geframed idee, waarin mensen er zelf voor kiezen om te roken, om te gaan roken en om te blijven roken.
' Ficq zegt dat dit standpunt is overgenomen door het OM en dat er een periode bij moet komen om dat idee van de tabaksindustrie te de-framen.
Ficq zat in 2016 bij ons aan tafel om de aangifte tegen de tabaksproducenten aan te kondigen.
Ficq gaat door met het verzamelen van bewijzen dat het niet je eigen keuze is om te gaan roken, omdat het product zo ontwikkeld is dat je er niet vanaf komt. Zo zegt ze met 'gestrekte draf' naar het hof te gaan voor een artikel 12-procedure.
Wanneer het OM besluit de zaak niet te vervolgen kunnen belanghebbende, met de
artikel 12-procedure,
een bijzondere klachtprocedure starten en de zaak rechtstreeks aan een gerechtshof voorleggen. De officier van justitie zal de zaak bij de rechtbank onderbrengen, waarna het OM opnieuw naar de zaak zal kijken.
Verschillende mede-aanklagers hebben al gereageerd op de uitspraak. Zo zegt de bestuursvoorzitter van het Antoni van Leeuwenhoek, René Medema: 'Natuurlijk hadden we liever gezien dat het OM een strafrechtelijke zaak tegen de tabaksindustrie was begonnen. Tegelijkertijd voelen we ons zeer gesteund door het grote aantal (zorg)organisaties en particulieren die ons voorbeeld hebben gevolgd.'
Het UMCG is zeer teleurgesteld over het "onbegrijpelijke" besluit van het OM. 'Gezien de ernstige en negatieve gevolgen van tabaksverslaving voor de samenleving, was het goed geweest dat de strafrechter zich had gebogen over de rol die de tabaksindustrie daarin speelt.' aldus het UMCG. Voor geen van de aanklagers is de strijd voorbij. Het Longfonds laat weten dat ze vol vertrouwen uit kijken naar het besluit van het Gerechtshof. Ook voelen ze zich gesterkt door de groeiende steun van de aanklacht 'De beweging die op gang is gekomen laat heel duidelijk zien dat Nederland niet langer accepteert dat de tabaksindustrie onze kinderen verleidt met een zo verslavend mogelijk gemaakt product.'
Zo ook het KWF
Anne Marie van Veen, een van de initiatiefnemers die zelf lijdt aan longkanker, is zeker nog niet klaar met haar strijd. Ze blijft vechten en geloven in een overwinning om haar kinderen te beschermen.