Nog steeds geen structureel geld voor onderwijs; scholen gaan twee dagen dicht
• 25-11-2019
• leestijd 2 minuten
Er is nog steeds geen extra structureel geld voor onderwijs beschikbaar gesteld door de regering, ondanks alle demonstraties. Daarom gaat De Algemene Onderwijsbond (AOb) de druk opvoeren. Er staan nieuwe onderwijsstakingen gepland. Op 30 en 31 januri gaan de scholen in het basis- en voortgezet onderwijs twee dagen dicht.
"De actiebereidheid is groot", zegt AOb-voorzitter Eugenie Stolk. 90 procent van de leden staat achter de acties volgens de voorzitter van de grootste onderwijsbond. "We trappen 2020 daarom af met een tweedaagse staking. Er moet structureel geld bij voor het onderwijs. Zolang dat geld er niet komt, blijven wij actievoeren", zegt Stolk.
Op 6 november staakten leraren ook al massaal, toen ruim 3500 scholen hun deuren sloten. Deze staking kwam nadat er een convenant tussen het kabinet, werkgevers en werknemers was gesloten, waarin het onderwijs er voor de komende twee jaar eenmalig 460 miljoen euro bij krijgt. Dat was voor AOb alleen niet voldoende om de oproep tot staking in te trekken, omdat er niet structureel extra geld wordt uitgetrokken door minister Slob.
Door het grote lerarentekort op basisscholen is de werkdruk voor onderwijzend personeel volgens de bond enorm gestegen. Maar ook op middelbare scholen vallen lessen uit en komen steeds meer onbevoegde docenten voor de klas te staan.
Hoe de acties er in januari precies uit gaan zien is nog niet bekend.
Minister Slob van Onderwijs zegt in een reactie dat iedereen "vrij is om gebruik te maken van de mogelijkheid om via een staking uiting te geven aan zijn of haar gevoelens of opvattingen". Hij wijst erop dat er al "fors geld" is uitgetrokken om de werkdruk te verminderen en de salarissen te verhogen.
Zestien Amsterdamse basisscholen een week dicht
De oproep tot staking in januari komt naar buiten op de dag dat ook bekend werd dat zestien Amsterdamse basisscholen in de week van 9 december vijf dagen achtereen dicht zullen blijven. De scholen voeren actie vanwege het lerarentekort. Er is volgens de schoolleidingen meer tijd nodig om te onderzoeken hoe ze het tekort kunnen oplossen.
De staking betekent dat 5400 leerlingen die week niet naar school kunnen. De scholen zijn aangesloten bij de Stichting Westelijke Tuinsteden. De zestien scholen liggen hoofdzakelijk in Amsterdam-West. Begin van dit jaar hadden de scholen 13 fulltime banen open staan, maar dat aantal is inmiddels opgelopen naar 20 banen.
De ouders van de kinderen zijn maandagmiddag op de hoogte gebracht van het besluit.