Een oplossing voor de stikstofcrisis - en daarmee de problemen voor vele bouwprojecten - is in aantocht. Het kabinet heeft gisteren de hele avond overlegd. Zojuist is bekendgemaakt wat de mogelijke scenario's zijn. Sinds de invoering van strengere regels over stikstofuitstoot in Nederland zijn veel bouwprojecten stilgelegd of afgewezen. Verschillende mogelijke oplossingen voor de crisis doen momenteel de ronde. Alle sectoren die tijdens de crisis genoemd zijn, komen aan bod. Gaan we minder hard rijden? Duurzamere huizen bouwen? Of worden boeren binnenkort vrijwillig uitgekocht? Het kabinet trekt honderden miljoenen uit om deze scenario's te realiseren in de toekomst.
Bij het uitbreken van de stikstofcrisis begin september legde D66 al voor de veestapel rondom natuurgebieden in Nederland te halveren, om zo de stikstofuitstoot van de landbouw terug te dringen en de gebieden te beschermen. Dit zorgde voor veel weerstand bij de boeren: zij zijn bang dat ze hun bedrijf moeten opgeven. Het protest bereikte afgelopen dinsdag een hoogtepunt, toen duizenden boeren naar het Malieveld trokken en het ochtendverkeer in veel delen van Nederland platlegden.
Na de kritiek op het halveren van de veestapel is een andere oplossing voor het probleem hard nodig. Het kabinet zal vandaag de knoop doorhakken, maar wil nog niet vrijgeven welk scenario het beste uit het overleg is gekomen. De verschillende mogelijkheden zijn al wel naar buiten gebracht.
Een van de mogelijke oplossingen die het kabinet bespreekt, is het inzetten van meer geld om boeren uit te kopen. Oud-minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes (D66) noemt deze maatregel het ‘warm saneren’ van boeren die hier vrijwillig mee instemmen. Dit laatste is een eis van het CDA. Die partij vindt dat boeren zelf de keuze moeten kunnen maken om te stoppen.
‘Interne saldering’ in de woningbouw is ook aangedragen als mogelijke oplossing. Dit houdt in dat de stikstofuitstoot tijdens de bouw van huizen tijdelijk hoger mag zijn, als de huizen die gebouwd worden energie-neutraal zijn. Een energie-neutraal huis is onder andere goed geïsoleerd en voorzien van een neutrale energiebron, zoals zonnepanelen. Ook kan het gebruik van elektrische voertuigen tijdens de bouw de stikstofuitstoot van de woningbouw terugdringen.
Auto’s gaan mogelijk geen 130, maar 100 kilometer per uur rijden op verschillende snelwegen in Nederland. Dit kan niet alleen zorgen voor minder stikstof, maar ook voor minder files. Wanneer het verschil in snelheid op wegen dichter bij elkaar ligt, kunnen bestuurders de ruimte op de weg beter benutten en zal het verkeer sneller doorstromen. Daarnaast betekent minder snel rijden niet later op kantoor zijn. Nederland heeft te weinig snelwegen waar momenteel 130 wordt gereden, om een wezenlijk verschil in reistijd te veroorzaken.
Minister van Landbouw Carola Schouten (CU) vertelde deze zomer bij PAUW over een oplossing voor milieuvervuiling en overproductie van verschillende landbouwproducten: de kringlooplandbouw. Dit is een duurzame oplossing voor de overproductie van onder andere vlees en melk. Kringloopboeren maken zoveel mogelijk gebruik van hun eigen middelen, zoals eigen mest in plaats van kunstmest. Schouten legt in haar plan de nadruk vooral op het verduurzamen van veevoer en het verhogen van de voedselprijzen. Dit beschermt volgens haar niet alleen het milieu, maar ook de Nederlandse boeren.