De troonrede windt er geen doekjes om: de Brexit zal er komen. Nederland en de Europese Unie moeten zelfbewust en realistisch inspelen op een mogelijke no-deal. “De oude en waardevolle partnerschappen met het Verenigd Koninkrijk (VK) krijgen een andere invulling.” Wat betekent de Brexit voor Nederland?
De Britse regering publiceerde een week geleden een rapport over de gevolgen van een no-deal Brexit. Voedsel- en medicijntekorten, problemen met schoon drinkwater, onrust op straat, het is nog maar een deel van de negatieve gevolgen die worden voorspeld voor het VK. De vraag is of de negatieve gevolgen ook in Nederland gevoeld zullen worden.
In de Miljoenennota, die zojuist aan de Tweede Kamer is uitgereikt, waarschuwt Minister Wopke Hoekstra van Financiën voor onzekerheid over de economische ontwikkeling door de naderende Brexit. Ook het Centraal Planbureau wijst erop dat de gevolgen van een no-deal Brexit voornamelijk negatief zullen zijn. Volgens een grove inschatting van het CPB zou de bbp-groei in 2020 met één procent dalen.
Het ministerie van Buitenlandse zaken en de Rijksoverheid raden Nederlandse burgers aan om zich voor te bereiden op de veranderingen die de Brexit met zich meebrengt. Minister Stef Blok gaf zijn advies eerder via Twitter, op een opvallende manier: zorg dat het Blauwe Brexitbeest je niet in de weg ligt. De Brexit Impact Scan van de Rijksoverheid geeft meer duidelijkheid over de impact van de Brexit voor individuele Nederlandse burgers.
Hoewel het van belang is dat Nederland rekening houdt met alle mogelijke scenario’s, beginnen de inhoudelijke onderhandelingen over de relatie tussen het VK en de lidstaten van de Europese Unie pas als de Brexit voltooid is. De concrete plannen en cijfers laten dus nog even op zich wachten.