Van 200 F16’s naar 60, van 14 mijnenjagers naar 4 en van 900 tanks naar nul: door bezuinigingen van het ministerie van Defensie is de Nederlandse krijgsmacht enorm afgekalfd. En uitgehold.
Tom Middendorp
, Commandant der Strijdkrachten, windt er geen doekjes om: “Een groot deel van de voertuigen was niet inzetbaar omdat er geen reservedelen waren, een deel van de oefeningen kon niet worden gedaan omdat er geen geld was om te oefenen, of omdat er geen munitie was.”
De militaire gereedheid raakt erdoor in het geding, zo vertelt Middendorp: “We kunnen ons grondgebied prima verdedigen, maar niet zelf.” Hij laat doorschemeren tevreden te zijn met het Europese verband waarin Nederland militair samenwerkt.
Verhard en versneld
De geïnterviewde militairen — werkzaam bij de landmacht, de luchtmacht en de marine — omschrijven in
Kijken in de Ziel
een veranderende wereld. De onvoorspelbaarheid van president Trump, de dictatoriale trekjes van Poetin, oorlog in het Midden-Oosten, conflict in Noord-Afrika: er ligt een klem om Europa heen. “Het verhardt en het versnelt,” stelt Middendorp.
De grootste bedreiging van de wereldvrede, volgens de Commandant der Strijdkrachten? “Enerzijds grondstoffen die opdrogen, waardoor je tekorten krijgt, anderzijds overbevolking. Klimaatverandering speelt daar ook wel een rol in.”
Oorlog
Met enige aarzeling, maar met onheilspellende overtuiging, vertelt een aantal van de geïnterviewden te vrezen voor een oorlog waar Nederland bij is. Luitenant Sander Kool:
“Of het echt op Nederlands grondgebied is, dat weet ik niet. Wel iets waar Nederland betrokken bij zou zijn.” Marine-officier Pieterbas Peters: “Ik hoop het niet, maar ik denk het wel. Een heropleving van de conflicten in het Midden-Oosten, waar we in elk geval economisch bij betrokken worden. Een confrontatie met Rusland vind ik niet zo onplausibel.”
Die eventuele oorlog zou een andere vorm hebben dan wij nu kennen. Denk aan een grootse cyberaanval of een terroristische aanslag. Jarst de Jong, groepsoudste Korps Mariniers:
“Als ik ’s ochtends op Utrecht op het station sta, ben ik blij dat ik rond zes uur op het station sta, dan is het nog relatief rustig. Sta ik er om negen uur, dan denk ik wel: ik wil hier zo snel mogelijk vandaan.”
De hele aflevering
Kijken in de Ziel,
waarin ook de herinvoering van de dienstplicht en de psychische gevolgen van oorlog aan bod komen,
bekijk je achter
deze link
.