“Dat viel wel mee. Ik heb eventjes na geborreld, want ik moest vandaag weer werken.”
Hoe heb je je voorbereid op het gesprek?
“Ik heb Russische televisie gekeken. Dat is iets wat mensen in Nederland natuurlijk niet doen. Ik heb bekeken hoe het nieuws in Rusland werd ontvangen.”
Hoe brachten de Russische media het nieuws?
“Het viel me op dat ze heel gedetailleerd verslag deden. Dat doen ze omdat er in Nederland heel veel details bekendgemaakt zijn over de cyberaanval. Ze kunnen het dan moeilijker allemaal af doen als ‘fake news’. Ze kunnen er niet omheen. Het nieuws dat gisteren door de minister en de MIVD werd gebracht, wordt door de media in Rusland beschouwd als een westerse samenzwering om Rusland kapot te maken. Zo wordt het ook geframed: dit is 'Ruslandfobie'. Het Westen houdt Rusland onterecht verantwoordelijk voor de cyberaanval, zeggen ze. Op de Russische televisie wordt Nederland op dezelfde manier neergezet als Groot-Brittannië en Amerika.”
Hoe kijken de Russen nu tegen Nederland aan?
“Je moet onderscheid maken tussen de Russische media en de gewone Russen. De gewone Russen weten veel van Nederland. Ze weten dat er meer is dan alleen het nieuws van gisteren of het nieuws over de MH17-ramp. Ze kennen Nederland bijvoorbeeld ook door Peter de Grote. Deze Russische tsaar woonde en werkte in Nederland en deed daar inspiratie op voor Sint-Petersburg. De Russen zijn ook dol op tulpen."
Wat vond je verder van de uitzending?
Zijn er nog dingen die je in de uitzending niet hebt kunnen vertellen, maar nu nog kwijt wilt?
“Ja. In het nieuws gaat het nu heel uitgebreid over hoe Rusland spioneert, maar er zijn natuurlijk ook andere landen die dit doen. We moeten niet vergeten dat Rusland nu heel erg in de picture staat, terwijl landen als Amerika en Nederland hetzelfde doen.”
Bedankt voor je tijd. Tot ziens!
"Jij ook bedankt. Dag!"