Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Ministerie van Volkgezondheid, Welzijn en Sport: de helft van de Nederlanders heeft donorkeuze gemaakt

  •  
21-10-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
129 keer bekeken
  •  
Donor thumb

Het is deze week de Week van het Donorregister. In februari 2018 werd de nieuwe donorwet aangenomen, op initiatief van D66-Kamerlid Pia Dijkstra. Sinds het aannemen van deze wet hebben 508.000 mensen hun keuze of zij donor willen worden ingevuld. Dit is een mooi aantal, maar het is nog niet genoeg. De helft van de Nederlanders heeft een keuze ingevuld, dat maakt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vandaag bekend.

In de nieuwe wet is bepaald dat iedereen die in Nederland woont én ouder is dan 18 jaar vanaf die datum in het Donorregister komt. Welke keuze je maakt, is aan jou. Wanneer er geen keuze wordt gemaakt, komt er vanaf 1 juli 2020 ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’ te staan op het donorcodicil. Op dit moment hebben bijna 6,7 miljoen mensen hun keuze ingevuld, dit is slechts 44% van alle Nederlanders. Minister voor medische zorg Bruno Bruins roept de Nederlanders op om na te denken over orgaandonatie en hun keuze in te vullen.

Stijging van niet-donoren

Vorig jaar registreerden meer mensen zich als niet-donor dan de jaren ervoor. Veel mensen kijken op tegen wat er na hun dood met hun lichaam gebeurt. Als een donor overlijdt, is er niet direct tijd voor het rouwproces voor de familie. Het lichaam wordt eerst naar een operatietafel gebracht, waar de geregistreerde organen worden verwijderd. Het feit dat er automatisch wordt bepaald dat je donor bent, wanneer je het Donorregister niet invult, is ook iets wat mensen steekt. Mensen vinden voorop staan dat je zelf bepaalt wat er met je lichaam gebeurt, en niet de overheid.

Nieuwe donorwet moet voor toename donaties zorgen

Een tekort aan donoren was voor Pia Dijkstra reden om de Donorwet te veranderen. Per jaar doneren gemiddeld tussen de 10 en 30 overledenen hun organen. Vorig jaar zijn er in totaal 273 organen gedoneerd. Dat is het grootste aantal ooit, maar dit is niet genoeg. In Nederland staan bijna 1200 mensen op de wachtlijst voor een transplantatie. Er is het acuutst behoefte aan longen, levers en harten. Dit komt doordat mensen vaak geen alternatief hebben, als deze organen zeer slecht of niet functioneren. Mensen met nierziekten hebben bijvoorbeeld wel een alternatief: door middel van dialyse is het mogelijk om langer op transplantatie te wachten.

Wat is het verschil met de huidige wet?

In Nederland geldt sinds 1998 de wet op de orgaandonatie. Hierin staat dat ieder wilsbekwaam persoon boven de twaalf jaar zich kan registreren voor de donatie van organen en weefsel na het overlijden. Volgens de huidige wet beslissen nabestaanden als er niets is geregistreerd. Het verschil met het nieuwe systeem is dat er ‘geen bezwaar’ aangegeven kan worden in het register. Dit staat er als iemand niet heeft gereageerd op de oproep om zich te registreren. Het verschil tussen ‘ja, ik geef toestemming’ en ‘geen bezwaar’ is dat bij ‘geen bezwaar’ de persoon niet zelf een actieve keuze heeft gemaakt. Men gaat er dan van uit dat de persoon zich openstelt voor transplantatie.

Vanaf 1 juli 2020 gaat de nieuwe wet voor donorregistratie in en staan mensen die nog niks hebben ingevuld met ‘geen bezwaar’ in het register. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport roept de bevolking dan ook op om na te denken over hun keuze en deze in te vullen. Deze week wordt hier meer aandacht aan besteed. Kijk voor meer informatie op https://www.donorregister.nl/.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.