© ANP
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft maandag het dreigingsniveau in Nederland van vier naar drie verlaagd, op een schaal van vijf. Daarmee is de kans op een aanslag van ‘reëel’ teruggebracht naar ‘voorstelbaar’.
Reden hiervoor is het dalende aantal aanslagen in heel Europa sinds eind 2017. De NCTV zegt dat de huidige situatie onvergelijkbaar is met de periode 2015 – 2017, waarin jaarlijks tientallen aanslagen werden gepleegd door heel Europa. Bijvoorbeeld de aanslagen op de Bataclan en Charlie Hebdo in Parijs en op vliegveld Zaventem in Brussel.
“Het is voorstelbaar dat Nederland een doelwit is van een in het buitenland voorbereide aanslag door ISIS of al Qa’ida. Het is dus belangrijk dat de veiligheidsdiensten onverminderd alert zijn op terroristische dreigingen,” legt de NCTV uit in een persbericht.
Een jihadistische beweging met personen die een terroristische dreiging vormen, zijn nog altijd actief in Nederland. Dat bleek ook uit de arrestatie van 25 november in Zoetermeer, waarbij twee mannen werden opgepakt die worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag.
Op de dag van de tramaanslag in Utrecht is het dreigingsniveau een aantal uur naar het hoogste niveau opgeschroefd, naar vijf van de vijf. Dit gold alleen voor de provincie Utrecht. In de rest van het land was op die dag niveau vier van kracht.
Gökmen T. opende op 18 maart 2019 het vuur in een tram in Utrecht. Daarbij zijn vier mensen om het leven gekomen. Daarvan is één persoon later aan ernstige verwondingen overleden. Bij PAUW praatte de vader van de overleden 19-jarige Roos over het verlies en de rechtszaak tegen Gökmen T. Een uitzending van Pauw & Jinek: de Verkiezingen van 18 maart was helemaal gewijd aan de terroristische aanslag.
Volgens de NCTV komt de grootste dreiging op een aanslag in Nederland uit de jihadistische hoek, maar een terroristische aanslag uit rechts-extremistische hoek is niet ondenkbaar. Daarbij gaat het om eenlingen: rechts-extremistische groepen zijn niet of nauwelijks georganiseerd.
Bij links-extremistische groepen is een nieuwe ontwikkeling te zien. Zij zoeken aansluiting bij klimaatactiegroepen als Extinction Rebellion. Die actiegroepen zeggen niet bereid te zijn om geweld te gebruiken, maar wel om de wet te overtreden. Een voorbeeld daarvan is het blokkeren van de Stadhouderskade in Amsterdam. Aansluiting van links-extremisten die wel bereid zijn geweld te gebruiken, stuit op veel verzet van de actiegroepen.
Het nieuwe Dreigingsbeeld van de NCTV beschrijft ook de polarisatie in het land. Volgens de nationaal coördinator zullen discussies rondom Zwarte Piet en het Boerkaverbod ook nog jaren doorgaan.
Meer over:
veiligheid, tramaanslag, dreigingsniveau, zaventem, nctv, terrorisme, charlie hebdo, bataclan