PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
‘Marteling, verkrachting en moord van migranten in Libië’
Ruim 95.000 vluchtelingen en migranten bereikten Libië dit jaar voor de oversteek naar Italië. Libië is een broedplaats geworden van bendes, smokkelaars en mensenhandelaren die vluchtelingen ontvoeren, uitbuiten en tot slaaf maken. Ontwikkelingsorganisatie Oxfam luidt de noodklok.
Hamza is 30 en komt uit Marokko. Via Libië hoopte hij de oversteek naar Italië te maken. In Tripoli werd hij op straat gevangen genomen door een gewapende bende.
“Ze blinddoekten me en brachten me naar een ondergrondse gevangenis. Ze vroegen me losgeld van mijn familie te eisen. Ze sloegen me, en verwondden me met een mes. Ik heb de littekens nog. Ik heb geen kracht meer in mijn onderarmen. Een spier in mijn linkerarm is totaal gescheurd door de mishandeling. Ik balanceerde op het randje van de dood door de afranselingen die ik onderging omdat deze mensensmokkelaars me wilden verkrachten. Ze verkrachtten mannen wel vaker.”
Europa
Hamza’s verhaal (zijn naam is gefingeerd) is een van de 258 verklaringen die mensenrechtenorganisatie Oxfam
wist te verzamelen
in 2016 en 2017. Deze mensen werden ofwel gevangen genomen door een bende, of kwamen in handen van mensensmokkelaars en -handelaren.
Alle vrouwen, op één na, had te maken gekregen met seksueel geweld in handen van mensensmokkelaars.
74 procent van de ondervraagden is getuige geweest van de moord of marteling van een reisgenoot.
84 procent is slachtoffer van extreem geweld of marteling.
70 procent is vastgebonden.
80 procent is voedsel en water ontzegd tijdens het verblijf in Libië.
60 procent werd medische zorg ontzegd.
Oxfam veroordeelt Europees vluchtelingenbeleid, omdat dit geen rekening houdt met ‘de ervaringen van mensen die hun thuis verlaten door oorlog en vervolging’. Libië beschuldigt Oxfam van systematische schending van mensenrechten.